Медиумите за конференцијата, 31.05.2018

миа мк

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време. 

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност.

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок.

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

(МИА)

http://www.mrt.com.mk/node/49223

ЕКСПЕРТИ

НАТО ќе гарантира раст на економијата

31.05.2018 13:03

Членството во НАТО ќе придонесе за растот на македонската економија, сметаат некои безбедносно- политички аналитичари на денешната конференција посветена на справувањето со тероризмот во Скопје. Очекуваат покана за прием на 12-ти јули…

Членството во НАТО ќе гарантира раст на економијата и привлекување на повеќе странски инвестиции, смета професорот Никола Дујовски кој очекува нашата земја на 12-ти јули да добие покана од Алијансата.

Додека трае ратификацијата на документот, вели Дујовски, земјата ќе биде исправена пред предизвикот да ги реформира институциите.

Аналитичарот Благоја Марковски смета дека членството во НАТО ќе биде голема придобивка за Македонија.

Во Скопје се оддржа научна конференција на која се разгледаа безбедносните прашања од аспект на внатрешните состојби и глобалните закани.

Анита Димитријевска

Нова ТВ, May 31, 2018-2:16 pm

За Македонија и регионот нема опасност од воена закана

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време.

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

„Своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам. Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани како што се меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе“, рече Марковски.

Деканот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

„Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството во НАТО, пред се’ се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок. Корупцијата е еден од најсериозните проблеми во една држава, но овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите“, рече Дујовски.

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните во оваа ера на така наречен глобализам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации“, рече Спасовски.

http://ping.mk/2018/05/31/za-makedonija-i-regionot-nema-opasnost-od-voena-zakana-no-nevoenite-se-intenziviraat-smetaat-ekspertite/

За Македонија и регионот нема опасност од воена закана, но невоените се интензивираат, сметаат експертите


Оригинален напис: Македонија – А1он на 31-05-2018.

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време.

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност.

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок.

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

http://1tv.mk/makedonija/за-македонија-и-регионот-нема-опаснос/

За Македонија и регионот нема опасност од воена закана, но невоените се интензивираат

 12:25 31.05.2018

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време. 

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност. 

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок. 

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

https://lider.com.mk/makedonija/za-makedonija-i-regionot-nema-opasnost-od-voena-zakana/

За Македонија и регионот нема опасност од воена закана

31. МАЈ 2018. @ 12:40

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време.

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност.

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок.

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=223591

ЗА МАКЕДОНИЈА НЕМА ОПАСНОСТ ОД ВОЕНА ЗАКАНА, НО НЕВОЕНИТЕ СЕ ИНТЕНЗИВИРААТ, СМЕТААТ ЕКСПЕРТИТЕ

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време.

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност.

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок.

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

КОНФЕРЕНЦИЈА За Македонија и регионот нема опасност од воена закана, но невоените се интензивираат, сметаат експертите

31/05/18

Опасноста од класична воена закана на подолг рок за Македонија и нејзиното непосредно опкружување не е очекувана, но затоа невоените закани не само што ја модифицираат својата форма, туку се адаптираат на современото живеење, станаа разновидни и се зголемија, по интензитет, простор и време. 

Ова е заклучок од денешната конференција „Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани“, организирана од Клубот на генерали, Дипломатскиот клуб на Македонија, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста.

Експертите разменија мислења за новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици, со особен осврт врз факторите што влијаат или можат да предизвикаат закани врз безбедноста на земјата. Заклучија дека само со добра стратегија можат да се решат сите проблеми, за што државата треба да има соодветна безбедносна политика, заснована на детална анализа на ризиците и опасностите. Напоменаа дека во тој конктест е мошне важно членството на Македонија во различни меѓународни организации, пред се во НАТО и ЕУ.

Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност истакна дека конференцијата се случува во исклучително важен период за земјата, на внатрешен и надворешен план.

На внатрешен план, додаде тој, по еден подолг децениски период во РМ се почнати процеси на демократизација на општеството. На надворешен план почнат е процес за реализација на меѓународните односи на земјата, со развој на добрососедските односи, прво со Република Бугарија, како и со преговорите за името со Грција, со што ќе се отворат патиштата до посакуваната цел, членство во ЕУ и НАТО.

Според Марковски своевидна експанзија на безбедносни предизвици за земјата на внатрешен план се дисбалансот во развојот на демократските процеси, девијациите предизвикани од организираниот криминал и националниот радикализам.

Од надворешен аспект на влијанија се појавија нови нетрадиционални ризици и асиметрични закани. Тука, тој ги наведе меѓународниот тероризам, организираниот криминал, етничките и религиозни контроверзи, илегалното ширење на оружје и технологии за нивно производство, бегалски и миграциски проблеми, закани за информациските системи, трговијата со дрога и луѓе.

На присутните им се обрати министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, кој напомена дека развојот на безбедносен сегмент, како во однос на неговата системска поставеност, така и во поглед на безбедносните предизвици, е правопропорционален со интензитетот и динамиката на општествениот и цивилизацискиот развој.

– Настаните и собитијата денес на почетокот на 21. век во оваа ера на т.н. глобалазам, не само што ја потврдуваат „динамична меѓузависност“ на предизвиците и одговорите кон нив, туку бараат континуирано следење и изнаоѓање нови концепти во сферата на внатрешната, регионалната и колективната безбедност. Дотолку повеќе што е очигледно дека светот денес повторно се наоѓа пред нова глобална и крајно сериозна геополитичка крстосница, со сите евидентни економски, социјални, културни, цивилизациски и конечно безбедносни импликации, рече Спасовски.

Потенцира дека секое општество е обврзано да ги искористи сите свои капацитети и потенцијали во постојано опсервирање, развој и наградување на системите и концептите на безбедност.

Декантот на Факултетот за безбедност, Никола Дујовски, изрази очекување дека наскоро ќе има посериозен напредок во однос на интегрирањето на Македонија во НАТО.

– Очекувам дека на 12 јули ќе добиеме покана за членство, потоа ќе ги спроведуваме домашните задачи додека трае ратификацијата од државите-членки, нагласи тој, но додаде дека членството во НАТО не го гледа од аспект на безбедноста.

Безбедноста во Македонија е на стабилно ниво, а предностите со членството, како што појасни, пред се се однесуваат на владеење на правото, борбата против организираниот криминал, корупцијата, а најмногу можноста за економски напредок.

Корупцијата ја смета за еден од најсериозните проблеми во една држава, но нагласи оти овој феномен не е првенствено поврзан со безбедноста на државата, туку повеќе со владеењето на правото, со институциите.

– Ако имаме здраво јавно обвинителство, здрави процедури во МВР и суд, кој ќе суди нема да имаме проблем со тоа. Во западниот свет корупцијата е на пониско ниво од РМ, затоа што таму институциите навремено реагираат, имаат изградено механизми за рано предупредување. Но секако дали може едно корумирано МВР да влијае врз безбедноста воопшто? Апсолутно да, рече тој.

(МИА)

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ, 31.05.2018

Асоцијација на здруженија од сферата на безбедноста,

одбраната и меѓународните односи

_____________________________________________________________________________

Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста– Балкански форум за безбедност – Клуб на генерали – Дипломатски клуб Скопје – Здружение на дипломирани студенти на НАТО колеџот во РИМ – Здружение на воени пензионери на Р. Македонија – Здружение на армиски ветерани Кавадарци – ЗУВО на РМ 2001/2002

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

Почитувани,

На 31.05.2018 година (четврток) со почеток во 10,00 часот во Домот на АРМ (сала 4) во Скопје, согласно со планот на своите активности, Балкански форум за безбедност во соорганизација со Асоцијацијата на здруженија од безбедноста, одбраната и меѓународните односи, ќе одржат Научно-експертската конференција на тема

Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани”,

на која ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Цели на панел дебатата

Панел дискусијата има за цел, врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста, да ги афирмира општите утврдени безбедносни вредности, а преку дебатата, идеите, опциите и конкретни заклучоци да се укаже на најефикасните начини за воспоставување на безбедна и политички стабилна средина во Република Македонија и регионот.

На Конференцијата ќе бидат разгледани и анализирани новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици и современите манифестации на ризиците и заканите по безбедноста. Особен осврт ќе се даде на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат закани по безбедноста на Република Македонија, како што се современите асиметрични и хибридни закани по безбедноста, организираниот криминал, корупцијата, различните манифестации на радикален национализам и екстремизам. Нужно внимание ќе биде посветено и на заканите во форма на прилив на бегалци, тероризам и дејства од позиција и идеолошка основа на исламскиот фундаментализам како последица од случувањата на Блискиот исток. Ќе биде анализирана неопходноста од соработка, интеракција и изградба на националниот систем за безбедност и одбрана во коалиционен формат со интегрирање на Република Македонија во Европската унија и НАТО.

ПРОГРАМА

Безбедноста од аспект на внатрешните актуелни состојби и глобалните асиметрични закани”

Четврток, 31 мај 2018 година

10:00 – 13:30 часот, Дом на АРМ, Скопје (сала 4)

09:30 – 10:00 – Регистрација на учесниците и гостите

10:00 – 10: 05 – Официјално отворање на Панел сесијата

Генерал во пензија Филип Котели, Претседател на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста

10:05 – 10:20 – Воведно излагање: “Актуелни безбедносни предизвици

Д-р Благоја Марковски, Претседател наБалкански форум за безбедност

10:20 – 12:00 – Тези за дебата – воведни излагања

– Новите димензии на војната во контекст на глобалните предизвици – ГШ на АРМ

– Современите манифестации на ризиците и заканите по безбедноста во контекст на актуелните состојби во Република Македонија – Зоран Тодоров, Клуб на дипломати, МНР

Организираниот криминал, корупцијата, различните манифестации на радикален национализам и екстремизам како фактори на внатрешни закани по безбедноста – проф. др Темелко Ристески, БСФ

Општ пристап за одговор на современите асиметрични и хибридни закани по безбедноста – проф. д-р Алекса Стаменковски, поранешен директор на АР

Асиметричните закани во форма на прилив на бегалци, тероризам и дејства од позиција и идеолошка основа на исламскиот фундаментализам како последица од случувањата на Блискиот исток – проф. д-р Никола Дујовски, декан, ФБ

Неопходност од соработка, интеракција и изградба на националниот систем за безбедност и одбрана во коалиционен формат – генерал во пензија Зоран Димов, Клуб на генерали

12:00 – 13:15 – Прашања и дискусија

13:15 – 13:30 – Завршни забелешки и заклучоци

Балкански форум за безбедност

ОСВРТ, Заклучоци и препораки, 01.06.2017

од научно-експертската конференција на тема “АКТУЕЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ, организирана од Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, Балкански форум за безбедност и Здружението Клуб на генерали

01 јуни 2017 година, Скопје

Кус осврт на реализацијата на научно-експертската конференција

Поаѓајќи од Програмските платформи и согласно со планот на своите активности, а имајќи ги во вид актуелните политичко-безбедносни аспекти на глобалните, регионалните и македонските предизвици за политичко-безбедносните ризици и движења, Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, Балкански форум за безбедност и Здружението Клуб на генерали на 01 јуни 2017 година, во Домот на АРМ Скопје заеднички организираа и реализираа научно-експертска конференција на тема “АКТУЕЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ на која беа презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Имајќи во вид дека наведената проблематика за научно-експертската конференција е непосредно поврзана со областа од најширок интерес за граѓаните на Република Македонија и на македонското општество, воопшто, како и тоа дека самата дискусија требаше да ги опфати размислувањата и ставовите на експерти од безбедноста, одбраната и меѓународните односи, на професори и инструктори од образовните институции кои имаат програми за безбедност и на други авторитети од Република Македонија, на научно-експертската конференција, покрај членовите на организаторите, беа поканети, присуствуваа и учествуваа претставници од:, високообразовните и други институции и организации од Република Македонија, авторитети и експерти од областа на безбедноста и одбраната, од надворешно-политичката, безбедносната и информативно-аналитичката и истражувачката област, претставници на Дипломатскиот клуб и претставници од невладиниот сектор. Несомнено, сите тие дадоа квалитетна поддршка и придонесоа во остварувањето на целта на научно-експертската конференција.

Цели на научно-експертската конференција

Научно-експертската конференција имаше за цел да ги афирмира општите утврдени безбедносни вредности преку дебата на идеи, опции и конкретни планирани активности во насока на укажување на најефикасните начини за воспоставување на безбедна и политички стабилна средина во Република Македонија и регионот.

Со оваа научно-експертската конференција Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, Балкански форум за безбедност и Здружението Клуб на генерали си поставија за цел и тоа, врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста, да се даде поглед од страна на учесниците на дебатата за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Значаен очекуван резултат беше дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со проблематиката на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, поврзани со политики и анализи, ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.

Врз основа на размена на информации и идеи, научно-експертската конференција имаше за цел да генерира предлози за подобрување на оперативните способности и меѓуресорската соработка во системот за безбедност, одбрана и надворешна политика.

Методологија на реализацијата

Поаѓајќи од поставените цели, научно-експертската конференција се одвиваше по методологијата на интерактивност, при што во првиот дел, низ поднесување на пригодно обраќање на заменик претседателот на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, генералот во пензија Борис Стојаноски и низ воведни излагања, беа презентирани анализи, размислувања и ставови на: д-р Благоја Марковски, претседател на Балкански форум за безбедност, проф. д-р Темелко Ристески, Декан на правниот факултет, ФОН универзитет, проф. д-р Владимир Пивоваров, експерт од сферата на безбедноста, генералот во пензија и поранешен началник на ГШ на АРМ Мирослав Стојановски, проф. д-р Осман Кадриу, факултет за правни науки, ФОН универзитет, полк. во пензија Велин Стојановски, поранешен воен претставник на АРМ во САД, како и на македонските амбасадори од кариера Благој Зашев и Душко Бојчев.

Од страна на организаторите на научно-експертската конференција во проектот за истата беа понудени и на конференцијата елаборирарни следните тези за дебата и расправа:

– Аспекти на актуелните безбедносни предизвици,

– Актуелните политичко-безбедносни состојби и нивното влијание врз развојните аспекти на македонското општество во контекст на безбедноста,

– Настаните од 27 април – отрезнувачка поука или мултиплицирање на кризата во Македонија,

– Политичките влијанија и нивните импликации врз професионалноста на армиско – полициските структури,

– Ослободувањето на “заробената држава“ како предуслов за сеопшта сигурност на граѓаните на Македонија,

– Актуелните безбедносни состојби во земјата и регионот, како предизвик за eвро-атланските приоритети,

– Геостратегиски и геополитички аспекти на причините за појава на безбедносни кризи.

Воведните излагања и понудените тези за расправа, како и актуелноста на разгледуваната проблематика предизвикаа неподелена заинтересираност кај 60-те присутни експерти и авторитети од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи на конференцијата.

Заклучоци и препораки

Врз основа на воведните излагања, бројните коментари и дискусии на научно-експертската конференција на тема “АКТУЕЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ, произлегоа следнитезаклучоци и препораки:

– Општа е оценката која недвосмислено произлезе од излагањата и дискусиите на учесниците на научно-експертската конференција дека современиот свет и начинот на живеење се карактеризираат со брзи и динамични промени кои со себе носат нови и често непредвидливи ризици, закани, опасности и загрозувања по мирот, стабилноста и безбедноста на државите. Во овој контекст своевидна експанзија на одредени опасности за Република Македонија се внатрешниот дисбаланс во развојот на демократските процеси со јасно изразени манифестации на политичка, институционална, па дури во одредени сегменти и уставна криза, девијациите предизвикани од организираниот криминал, националниот радикализам, а од надворешен аспект на влијанија, закани и предизвици: подемот на меѓународниот тероризам, Европската бегалска и мигрантска криза, илегалната миграција и трговија со луѓе, дрога, оружје и сл.

– И теоријата и практиката потврдуваат дека само со успешна и добра стратегија можат да се разрешат сите проблеми, опасности, ризици и закани по безбедноста на земјата, но за таа цел е неопходно државата да има соодветна безбедносна политика, поставена врз основа на анализи на предизвиците, заканите, ризиците, загрозувањата и опасностите по нејзиниот интегритет и нејзините граѓани. Притоа, членството на државата во меѓународни институции и организации формирани за заштита, одржување и унапредување на стабилноста од аспект на безбедноста, правдата, одбраната и внатрешните работи е особено значајно. Меѓутоа, членството во овие организации подразбира и многу реформи во националното законодавство и практики, заради создавање, одржување и зачувување на мирот, безбедноста и стабилноста во државата.

– Од геополитички аспект, причините за појава на безбедносни кризи во која било држава, па и во Македонија, условно можат да се сведат на три категории: прво, поради погрешно вреднување на клучните геополитички фактори од значење за државата, второ, поради недоволно согледување на геополитичките промени на глобален, континентален и регионален план и соодветно приспособување на тие промени и трето, поради погрешна геостратегија и политички одлуки кои не ги изразуваат сопствените клучни геополитички фактори и геополитичките околности. Во овој контекст, Македонија нема друг избор освен членство во ЕУ и НАТО, но тоа не значи дека ќе исчезнат сите причини за безбедносни кризи, но во значителна мерка би се намалиле ризиците. Согласно со тоа, Македонија мора да ја приспособи својата надворешна политика и геостратегија во насока на намалување на евентуелните ризици и остварување на виталните државни и интересите на македонските граѓани.

– Иако во актуелниов момент, но и во непосредниот нареден период на Македонија не и претстои опасност од класична војна или агресија, има многу асиметрични закани и можни “терористички активности” креирани со внатрешна логистика, а кои бараат соодветен одговор.

– Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој. Тие загрозувања и прашања кои што произлегуваат од слабостите кои што имаат внатрешен карактер се основни генератори на лошата безбедносна состојба кај нас.

– Очигледно е дека интересите на Република Македонија се многу повеќе отколку само заштита на нејзината безбедност. Тие се, пред се, движечка сила и насока за просперитет на државата во сите области. Внатрешната стабилност, економскиот развој, унапредувањето на демократските институции и односи во државата, социјалниот мир и стабилност, заштитата на граѓаните од сите видови внатрешни загрозувања се не помалку важни области битни за стабилноста, безбедноста и напредокот на земјата.

– Со заштитата на виталните интереси се унапредува безбедносната состојба и се создаваат услови за подобар живот на граѓаните и функционирање на државата и општеството. Во тој контекст заштитата и унапредувањето на мирот и безбедноста, животот, здравјето, имотот и личната безбедност на граѓаните на Република Македонија, како и развојот на мултиетничко општество засновано врз меѓусебна доверба и врз заеднички напори и стремеж на сите етнички заедници за стабилност и сестран напредок на државата и економскиот развој заснован врз принципите на пазарната економија, приватната сопственост, како и заштитата на виталната инфраструктура и ресурси на Република Македонија се во непосредна корелација и остваруваат директно влијание врз безбедноста. Со оглед на актуелните состојби во Република Македонија, заштитата и унапредувањето на демократските основи на правната државата – политички плурализам, парламентарна демократија, поделба на власта, владеење на правото, доследно почитување на човековите права и слободи и правата и слободите на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници, како и постојано одржување и унапредување на вкупната внатрешна безбедност на општеството и државата, а кои, евидентно е дека се загрозени, пред се, поради субјективни слабости и немање капацитет на досегашното политичко раководство, треба и мора да бидат во фокусот на програмските определби за идниот развој на земјата.

– Изградбата и развојот на разни форми на соработка со соседите, а во интерес на мирот, безбедноста и развојот на Република Македонија и нејзините соседи; нашиот сопствен придонес за зачувување и унапредување на мирот и стабилноста во регионот на Западен Балкан и во Југоисточна Европа заради зајакнување на зоната на демократијата, безбедноста и просперитетот на сите земји во регионот; учеството во изградбата на мирот и стабилноста во регионот, Европа и светот; превенцијата и изградбата на инструменти за рано предупредување на тензиите и кризите, со цел навремено и ефикасно решавање по мирен пат; обезбедувањето на услови и унапредувањето на внатрешно-политичката стабилност и на можностите за еднакво право на учество кое во себе треба да содржи и општоприфатен консензус во врска со прашањата од траен, витален и важен интерес на земјата; како и создавањето услови за унапредување на безбедносната култура се само дел од важните интереси кои треба да се дефинираат и операционализираат во програмските определби на нашиот развој.

– Институциите на државата или нивни функционални делови, особено во периодот пред нас беа изложени и подложни на политичко-партиски влијанија во зависност од интересите и целите на партиските елити. Многу е битно да се нагласи дали таквите влијанија имаат за цел спроведување на политики насочени кон подобрување на состојбите во сите области на општествениот живот, пред се на добросостојбата на граѓаните или за остварување на одредени партиски цели.

– Во изминатиот период, посебно за време на политичката криза која резултираше со негативни влијание во сите области на општествениот живот на Р.Македонија, на површина испливаа многу негативни појави и проблеми пред се во МВР кои суштествено го нарушуваат кредибилитетот на институцијата задолжена за обезбедување услови за несметан јавен ред и мир, посебно преку состојбите кои кулминираа на 27 април. Сега, после нешто повеќе од еден месец, откако добивме повеќе сознанија за настаните, со полно право можеме да констатираме дека имаше драстично нарушување во функционирањето на пропишаните мерки за обезбедување на Собранието, вклучително и на пратениците, но и во пропишаното професионално постапување на припадниците на МВР во согласност со усвоените стандарди. Мора да бидеме внимателни и одговорни во давањето на оценките посебно кога се работи за институција од неколку илјади вработени дека најголемиот број се совесни професионалци. Но мора да бидеме и критични кога велиме дека за срамниот ден во поновата историја на МВР се одговорни поединци на клучни позиции во хиерархиската поставеност и групи вработени кои не постапија соодветно и професионално во високо ризичната настаната ситуација.

– Институциите мора да се залагаат за изградба на систем на вредности во МВР и МО-АРМ кој ќе препознава, изолира и санкционира негативни дејанија и однесувања на поединци и групи кои се спротивни на законските норми, а настанале како последица на партиско влијание. Затоа мора во континуитет да се посветува сериозно внимание на градењето на етичките и морални норми, на знаењето и вештините со цел да се подобрува професионалното однесување на припадниците на армиско-полициските структури.

– Несомнена е и очигледна партизацијата на службите за разузнавање и потребата од департизација и пронаоѓање на форми на цивилна контрола на овие служби со цел враќање на вредностите таму каде што им е местото во субјектите на политчкиот систем на државата. Во корелација со тоа, а во однос на доследното почитување на правото, на правната држава и на институциите на системот, неопходно е носителите на политичката власт, на партиите и нивните лидери да се најдат пред лицето на правдата и одговорноста за да можат да бидат пример за оние кои што имаат амбиции да владеат во наредниот период.

– Присуството во Собранието на припадници на разни институции, пред се на Армијата, МВР, Агенцијата за разузнавање, укажува на уште поголем степен на индиција, дека сето тоа е организано од самите институции, односно од лицата кои ги раководат таквите институции. Дури се случува и тоа, присуството на таквите лица да се оправдува со изготвување на фиктивни материјали дека биле пратени на тоа место за одредена намена.

– За да се излезе од аспектот на постоечката практика на единствено гласно слушање само на политичките субјекти, неопходно е да и се даде свое место на науката “да влезе“ во безбедносните структури, на академската средина и на сите експерти и поединци кои имаат капацитет и можат да дадат свој придонес и во дефинирањето на предизвиците, ризиците и заканите, но и во нивната операционализација низ конкретни мерки и активности.

– Приближувањето на проблематиката на безбедноста до јавноста, отворањето на прашањето на работата и дејствувањето на службите и органите за безбедност може да биде и во функција на јакнењето на демократскиот процес во Република Македонија и од тој аспект на потребата од забрзување на реформите во општеството и во овој општествен сегмент.

– Во моментов опасноста од Европската бегалска и мигрантска криза е јасна и присутна. Низ Македонија поминува главната рута и можно е да се соочиме со реална опасност да станеме дел или нов собирен центар за бегалци и мигранти. Не е никакво изненадување ако бранот на бегалци и мигранти биде злоупотребен. Меѓу наизглед невините бегалци сосема е можно да се кријат и многумина со крвави раце од боиштата во своите земји. За справување со кризата потребно е меѓународно решение, а Македонија со своето активно учество, треба да биде дел од решението.

– Македонија, по повеќе од половина век самостојност, мора да созрее и да изнајде методи и средства внатрешните проблеми да ги решава во рамките на своите капацитети, а сѐ помалку да се ослонува на помошта на меѓународниот фактор. За тоа е потребно создавање на кохезивна општествена средина, што треба и да се бара од власта, но и да се помогне во раслојувањето на општеството по било која основа.

Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, Балкански форум за безбедност и Здружението Клуб на генерали ја искажуваат својата подготвеност и натаму да се ангажираат во активностите и да ги стават на располагање своите интелектуални капацитети и посветеност на проучување и анализа на проблематиката во областа на безбедноста и одбраната и да дадат свој придонес во изградбата на безбеноста и мирот, како на ниво на Република Македонија така и на ниво на регионот на Западен Балкан и ЈИЕ.

Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста

Балкански форум за безбедност

Здружение Клуб на генерали

Медиумите за конференцијата, 01.06.2017

Миа мк

Сител мк

Клуб на генерали: Надворешни и внатрешни опасности нема, но да не се занемари опасноста од миграцијата

Барање на решенија како да се унапреди системот за безбедност и одбрана, и од тој аспект да ги развиеме и добрососедските односи. Експертите од сферата на безбедноста и одбраната велат дека иако во моментов не постојат посеиозни надворешни и внатрешни безбедносни предивици, на Македонија и е потребна визија за натамошната изградба на системот за безбедност во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво.

Во однос на безбедносните ризици со кои може да се соочи нашата земја на меѓународен план, експертската анализа покажала дека не постои сериозна опсаност за агресија врз Македонија. Потреси врз безбедносната состојба единствено може да предизвика бегалската криза која се најавува на релација ЕУ – Турција.

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetail?title=Конференција-за-актуелните-безбедносни-предизвици&id=8064317e-7309-4b02-8aad-c58c4a626f74

Неопходна е темелна реформа и целосна професионализација на македонските безбедносни структури иако во моментов земјава не се соочува со посериозни надворешни и внатрешни безбедносни предизвици, но сепак не може да се занемари опасноста од повторно отворање на балканската бегалска рута и евентуален нов бегалски бран.

Ова е главната оценка на научно-експертската конференција на тема „Актуелните безбедносни предизвици“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Клубот на генерали, Балканскиот форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста. Целта на конференцијата беше врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво. Заклучоците од конференцијата ќе се претстават пред Владата и пред соодветните министерства.

– Во Македонија безбедносниот систем доживеа многу сериозен крах. Затоа се обидувме во рамки на нашите стручни согледувања да дадеме поглед што и како треба во прв момент да се преземе преку соодветните органи во безбедносните структури и како да  се унапреди системот за безбедност и одбрана и од тој аспект како да се развиваат добрососедските односи, пред се на планот на безбедноста и одбраната, рече Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност.

Тој посочи дека во моментов не постои сериозна опасност од агресија врз Македонија, но тоа, како што кажа, не значи дека треба да бидеме смирени и да не превенираме било  какви опасности, особено ако се има предвид дека асиметричните закани се секогаш присутни.

– Поголем проблем во овој момент имаме со внатрешната безбедност како резултат на политизацијата и партизацијата на безбедносните структури во земјава кои за сметка на стручноста  се претставија како политички или партиски претставници во овој период и делуваа во таа насока. Тука ќе ни треба многу сериозен пристап од новата Влада и министрите за одбрана и внатрешни работи како да се преструктуираат и реформираат двете министерства, рече Марковски.

Прецизира дека во овој момент не се исполнети сите услови за членство во ЕУ и НАТО, а особено тоа не е така после 2008 година кога, како што рече, заостанаа  многу сфери во развојот и приближувањето до европските и евроатлантските вредности.

Генерал Борис Стојаноски, потпретседателот на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста посочи дека е неопходно да се утврдат и истакнат значајните актуелни безбедносни предизвици и да се сугерира начин за нивно  надминување во иднина.

– Изборот на Владата сметаме дека значително ќе придонесе за надминување на кризната состојба која владаее во Македонија во последниве три години, рече Стојаноски и додаде дека постепено ќе се разрешуваат сите предизвици и ризици кои ја загрозуваат севкупната состојба во Македонија.

Проф. д-р Владимир Пивоваров, пак, нагласи дека земјава има сериозни проблеми  на надворешен и внатрешен безбедносен план по се што се случуваше во последниве години и изрази надеж дека новите министри ќе дадат се од себе да ги професионализираат безбедносните служби и да одговорат на предизвиците.

– На меѓународен план не очекува бегалската криза која често се најавува на релација ЕУ – Турција. Ако се затворат границите во Европа претпоставка е дека бегалците ќе останат во Македонија. Видовме од досегашната пракса дека еден дел од тие луѓе потекнуваат од ИСИЛ и се терористи спијачи. Токму тоа може да биде една од поголемите закани од надворешен план, рече Пивоваров.

Концептот на граѓанско општество, нагласи, е добра претпоставка за избегнување на можни меѓуетнички конфликти.

– Главен проблем останува митото и корупцијата и затоа е неопходно да се  професионализираат службите. Доколку тоа го направиме час поскоро ќе влеземе во меѓународните институции, рече Пивоваров.

Генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали рече дека случувањата на 27 април се само кулминација на одредени состојби кои, како што кажа, завршија со финале во Собранието со насилниот упад и загрозувањето на животите на пратениците што е недозволиво и недопустливо за 21-от век.

– Она што е уште пострашно е што  институциите кои се задолжени за обезбедување на услови за безбеден јавен ред и мир и чување на животите и здравјето на луѓето на тој ден потфрлија. Се работеше за акумулиран настан и финале на нешто што се случуваше со денови претходно. Со тоа се случи кулминација на политичката криза во земјава, но немаше аргументи за тврдењата дека на Македонија и престои опасност и оти безбеноста и е загрозена од надвор, а особено дека претседателот ќе донесе одлука за воведување воена состојба од причини што не беа исполнети условите, рече Стојановски и додаде дека наредниот ден беше како да не се случило ништо во земјава.  

Изарази надеж дека новата Влада ќе преземе се што е потребно и оти ќе се фокусира на прашања со кои ќе се подобри состојбата на граѓаните и ќе се обезбедат побезбени услови за живот.

http://a1on.mk/archives/746632

Конференција за актуелните безбедносни предизвици

01/06/2017 13:59

Неопходна е темелна реформа и целосна професионализација на македонските безбедносни структури иако во моментов земјава не се соочува со посериозни надворешни и внатрешни безбедносни предизвици, но сепак не може да се занемари опасноста од повторно отворање на балканската бегалска рута и евентуален нов бегалски бран.

Ова е главната оценка на научно-експертската конференција на тема „Актуелните безбедносни предизвици“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Клубот на генерали, Балканскиот форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста. Целта на конференцијата беше врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво. Заклучоците од конференцијата ќе се претстават пред Владата и пред соодветните министерства.

– Во Македонија безбедносниот систем доживеа многу сериозен крах. Затоа се обидувaме во рамки на нашите стручни согледувања да дадеме поглед што и како треба во прв момент да се преземе преку соодветните органи во безбедносните структури и како да се унапреди системот за безбедност и одбрана и од тој аспект како да се развиваат добрососедските односи, пред се на планот на безбедноста и одбраната, рече Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност.

Тој посочи дека во моментов не постои сериозна опасност од агресија врз Македонија, но тоа, како што кажа, не значи дека треба да бидеме смирени и да не превенираме било какви опасности, особено ако се има предвид дека асиметричните закани се секогаш присутни.

– Поголем проблем во овој момент имаме со внатрешната безбедност како резултат на политизацијата и партизацијата на безбедносните структури во земјава кои за сметка на стручноста се претставија како политички или партиски претставници во овој период и делуваа во таа насока. Тука ќе ни треба многу сериозен пристап од новата Влада и министрите за одбрана и внатрешни работи како да се преструктуираат и реформираат двете министерства, рече Марковски.

Прецизира дека во овој момент не се исполнети сите услови за членство во ЕУ и НАТО, а особено тоа не е така после 2008 година кога, како што рече, заостанаа многу сфери во развојот и приближувањето до европските и евроатлантските вредности.

Генерал Борис Стојаноски, потпретседателот на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста посочи дека е неопходно да се утврдат и истакнат значајните актуелни безбедносни предизвици и да се сугерира начин за нивно надминување во иднина.

– Изборот на Владата сметаме дека значително ќе придонесе за надминување на кризната состојба која владаее во Македонија во последниве три години, рече Стојаноски и додаде дека постепено ќе се разрешуваат сите предизвици и ризици кои ја загрозуваат севкупната состојба во Македонија.

Проф. д-р Владимир Пивоваров, пак, нагласи дека земјава има сериозни проблеми на надворешен и внатрешен безбедносен план по се што се случуваше во последниве години и изрази надеж дека новите министри ќе дадат се од себе да ги професионализираат безбедносните служби и да одговорат на предизвиците.

– На меѓународен план не очекува бегалската криза која често се најавува на релација ЕУ – Турција. Ако се затворат границите во Европа претпоставка е дека бегалците ќе останат во Македонија. Видовме од досегашната пракса дека еден дел од тие луѓе потекнуваат од ИСИЛ и се терористи спијачи. Токму тоа може да биде една од поголемите закани од надворешен план, рече Пивоваров.

Концептот на граѓанско општество, нагласи, е добра претпоставка за избегнување на можни меѓуетнички конфликти.

– Главен проблем останува митото и корупцијата и затоа е неопходно да се професионализираат службите. Доколку тоа го направиме час поскоро ќе влеземе во меѓународните институции, рече Пивоваров.

Генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали рече дека случувањата на 27 април се само кулминација на одредени состојби кои, како што кажа, завршија со финале во Собранието со насилниот упад и загрозувањето на животите на пратениците што е недозволиво и недопустливо за 21-от век.

– Она што е уште пострашно е што институциите кои се задолжени за обезбедување на услови за безбеден јавен ред и мир и чување на животите и здравјето на луѓето на тој ден потфрлија. Се работеше за акумулиран настан и финале на нешто што се случуваше со денови претходно. Со тоа се случи кулминација на политичката криза во земјава, но немаше аргументи за тврдењата дека на Македонија и престои опасност и оти безбеноста и е загрозена од надвор, а особено дека претседателот ќе донесе одлука за воведување воена состојба од причини што не беа исполнети условите, рече Стојановски и додаде дека наредниот ден беше како да не се случило ништо во земјава.

Изарази надеж дека новата Влада ќе преземе се што е потребно и оти ќе се фокусира на прашања со кои ќе се подобри состојбата на граѓаните и ќе се обезбедат побезбени услови за живот.

http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=125144

Научно-експертска конференција за безбедносните предизвици

Клубот на генерали, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста денеска организираат научно-експертска конференција на тема „Актуелни безбедносни предизвици“.

На конференцијата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста и одбраната, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Зедничката идеја и цел на Клубот на генерали, Балкански форум и Здружението на ветерани е врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и одбраната и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Според организаторите на конференцијата, значаен очекуван резултат е дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со безбедноста и одбраната ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.  /МИА

http://tv21.tv/mk/научно-експертска-конференција-за-бе/

Научно-експертска конференција за безбедносните предизвици

Jun 1, 2017

Клубот на генерали, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста денеска организираат научно-експертска конференција на тема „Актуелни безбедносни предизвици“.

На конференцијата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста и одбраната, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Зедничката идеја и цел на Клубот на генерали, Балкански форум и Здружението на ветерани е врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и одбраната и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Според организаторите на конференцијата, значаен очекуван резултат е дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со безбедноста и одбраната ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.

http://mms.mk/конференција-за-актуелните-безбедно/

Конференција за актуелните безбедносни предизвици

Неопходна е темелна реформа и целосна професионализација на македонските безбедносни структури иако во моментов земјава не се соочува со посериозни надворешни и внатрешни безбедносни предизвици, но сепак не може да се занемари опасноста од повторно отворање на балканската бегалска рута и евентуален нов бегалски бран.

Ова е главната оценка на научно-експертската конференција на тема „Актуелните безбедносни предизвици“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Клубот на генерали, Балканскиот форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста. Целта на конференцијата беше врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво. Заклучоците од конференцијата ќе се претстават пред Владата и пред соодветните министерства.

– Во Македонија безбедносниот систем доживеа многу сериозен крах. Затоа се обидувме во рамки на нашите стручни согледувања да дадеме поглед што и како треба во прв момент да се преземе преку соодветните органи во безбедносните структури и како да се унапреди системот за безбедност и одбрана и од тој аспект како да се развиваат добрососедските односи, пред се на планот на безбедноста и одбраната, рече Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност.

Тој посочи дека во моментов не постои сериозна опасност од агресија врз Македонија, но тоа, како што кажа, не значи дека треба да бидеме смирени и да не превенираме било какви опасности, особено ако се има предвид дека асиметричните закани се секогаш присутни.

– Поголем проблем во овој момент имаме со внатрешната безбедност како резултат на политизацијата и партизацијата на безбедносните структури во земјава кои за сметка на стручноста се претставија како политички или партиски претставници во овој период и делуваа во таа насока. Тука ќе ни треба многу сериозен пристап од новата Влада и министрите за одбрана и внатрешни работи како да се преструктуираат и реформираат двете министерства, рече Марковски.

Прецизира дека во овој момент не се исполнети сите услови за членство во ЕУ и НАТО, а особено тоа не е така после 2008 година кога, како што рече, заостанаа многу сфери во развојот и приближувањето до европските и евроатлантските вредности.

Генерал Борис Стојаноски, потпретседателот на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста посочи дека е неопходно да се утврдат и истакнат значајните актуелни безбедносни предизвици и да се сугерира начин за нивно надминување во иднина.

– Изборот на Владата сметаме дека значително ќе придонесе за надминување на кризната состојба која владаее во Македонија во последниве три години, рече Стојаноски и додаде дека постепено ќе се разрешуваат сите предизвици и ризици кои ја загрозуваат севкупната состојба во Македонија.

Проф. д-р Владимир Пивоваров, пак, нагласи дека земјава има сериозни проблеми на надворешен и внатрешен безбедносен план по се што се случуваше во последниве години и изрази надеж дека новите министри ќе дадат се од себе да ги професионализираат безбедносните служби и да одговорат на предизвиците.

– На меѓународен план не очекува бегалската криза која често се најавува на релација ЕУ – Турција. Ако се затворат границите во Европа претпоставка е дека бегалците ќе останат во Македонија. Видовме од досегашната пракса дека еден дел од тие луѓе потекнуваат од ИСИЛ и се терористи спијачи. Токму тоа може да биде една од поголемите закани од надворешен план, рече Пивоваров.

Концептот на граѓанско општество, нагласи, е добра претпоставка за избегнување на можни меѓуетнички конфликти.

– Главен проблем останува митото и корупцијата и затоа е неопходно да се професионализираат службите. Доколку тоа го направиме час поскоро ќе влеземе во меѓународните институции, рече Пивоваров.

Генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали рече дека случувањата на 27 април се само кулминација на одредени состојби кои, како што кажа, завршија со финале во Собранието со насилниот упад и загрозувањето на животите на пратениците што е недозволиво и недопустливо за 21-от век.

– Она што е уште пострашно е што институциите кои се задолжени за обезбедување на услови за безбеден јавен ред и мир и чување на животите и здравјето на луѓето на тој ден потфрлија. Се работеше за акумулиран настан и финале на нешто што се случуваше со денови претходно. Со тоа се случи кулминација на политичката криза во земјава, но немаше аргументи за тврдењата дека на Македонија и престои опасност и оти безбеноста и е загрозена од надвор, а особено дека претседателот ќе донесе одлука за воведување воена состојба од причини што не беа исполнети условите, рече Стојановски и додаде дека наредниот ден беше како да не се случило ништо во земјава.

Изарази надеж дека новата Влада ќе преземе се што е потребно и оти ќе се фокусира на прашања со кои ќе се подобри состојбата на граѓаните и ќе се обезбедат побезбени услови за живот.

Извор: Конференција за актуелните безбедносни предизвици

http://daily.mk/makedonija/nauchno-ekspertska-konferencija-bezbednosnite-predizvici-2

Научно-експертска конференција за безбедносните предизвици

01/06/2017 08:55

Kлубот на генерали, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста денеска организираат научно-експертска конференција на тема „Актуелни безбедносни предизвици“.

На конференцијата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста и одбраната, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Зедничката идеја и цел на Клубот на генерали, Балкански форум и Здружението на ветерани е врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и одбраната и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Според организаторите на конференцијата, значаен очекуван резултат е дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со безбедноста и одбраната ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.

http://rsm.mk/web/?p=237236

Научно-експертска конференција за безбедносните предизвици

МАКЕДОНИЈА|ЧЕТВРТОК, 1 ЈУНИ 2017,8:03 AM

Клубот на генерали, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста денеска организираат научно-експертска конференција на тема „Актуелни безбедносни предизвици“.

На конференцијата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста и одбраната, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Зедничката идеја и цел на Клубот на генерали, Балкански форум и Здружението на ветерани е врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и одбраната и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Според организаторите на конференцијата, значаен очекуван резултат е дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со безбедноста и одбраната ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.

http://ping.mk/2017/06/01/konferentsija-za-aktuelnite-bezbednosni-predizvitsi/

Конференција за актуелните безбедносни предизвици


Оригинален напис: Македонија – А1он на 01-06-2017.

Неопходна е темелна реформа и целосна професионализација на македонските безбедносни структури иако во моментов земјава не се соочува со посериозни надворешни и внатрешни безбедносни предизвици, но сепак не може да се занемари опасноста од повторно отворање на балканската бегалска рута и евентуален нов бегалски бран.

Ова е главната оценка на научно-експертската конференција на тема „Актуелните безбедносни предизвици“ што денеска се одржа во Скопје во организација на Клубот на генерали, Балканскиот форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста. Целта на конференцијата беше врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво. Заклучоците од конференцијата ќе се претстават пред Владата и пред соодветните министерства.

– Во Македонија безбедносниот систем доживеа многу сериозен крах. Затоа се обидувме во рамки на нашите стручни согледувања да дадеме поглед што и како треба во прв момент да се преземе преку соодветните органи во безбедносните структури и како да се унапреди системот за безбедност и одбрана и од тој аспект како да се развиваат добрососедските односи, пред се на планот на безбедноста и одбраната, рече Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност.

Тој посочи дека во моментов не постои сериозна опасност од агресија врз Македонија, но тоа, како што кажа, не значи дека треба да бидеме смирени и да не превенираме било какви опасности, особено ако се има предвид дека асиметричните закани се секогаш присутни.

– Поголем проблем во овој момент имаме со внатрешната безбедност како резултат на политизацијата и партизацијата на безбедносните структури во земјава кои за сметка на стручноста се претставија како политички или партиски претставници во овој период и делуваа во таа насока. Тука ќе ни треба многу сериозен пристап од новата Влада и министрите за одбрана и внатрешни работи како да се преструктуираат и реформираат двете министерства, рече Марковски.

Прецизира дека во овој момент не се исполнети сите услови за членство во ЕУ и НАТО, а особено тоа не е така после 2008 година кога, како што рече, заостанаа многу сфери во развојот и приближувањето до европските и евроатлантските вредности.

Генерал Борис Стојаноски, потпретседателот на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста посочи дека е неопходно да се утврдат и истакнат значајните актуелни безбедносни предизвици и да се сугерира начин за нивно надминување во иднина.

– Изборот на Владата сметаме дека значително ќе придонесе за надминување на кризната состојба која владаее во Македонија во последниве три години, рече Стојаноски и додаде дека постепено ќе се разрешуваат сите предизвици и ризици кои ја загрозуваат севкупната состојба во Македонија.

Проф. д-р Владимир Пивоваров, пак, нагласи дека земјава има сериозни проблеми на надворешен и внатрешен безбедносен план по се што се случуваше во последниве години и изрази надеж дека новите министри ќе дадат се од себе да ги професионализираат безбедносните служби и да одговорат на предизвиците.

– На меѓународен план не очекува бегалската криза која често се најавува на релација ЕУ – Турција. Ако се затворат границите во Европа претпоставка е дека бегалците ќе останат во Македонија. Видовме од досегашната пракса дека еден дел од тие луѓе потекнуваат од ИСИЛ и се терористи спијачи. Токму тоа може да биде една од поголемите закани од надворешен план, рече Пивоваров.

Концептот на граѓанско општество, нагласи, е добра претпоставка за избегнување на можни меѓуетнички конфликти.

– Главен проблем останува митото и корупцијата и затоа е неопходно да се професионализираат службите. Доколку тоа го направиме час поскоро ќе влеземе во меѓународните институции, рече Пивоваров.

Генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали рече дека случувањата на 27 април се само кулминација на одредени состојби кои, како што кажа, завршија со финале во Собранието со насилниот упад и загрозувањето на животите на пратениците што е недозволиво и недопустливо за 21-от век.

– Она што е уште пострашно е што институциите кои се задолжени за обезбедување на услови за безбеден јавен ред и мир и чување на животите и здравјето на луѓето на тој ден потфрлија. Се работеше за акумулиран настан и финале на нешто што се случуваше со денови претходно. Со тоа се случи кулминација на политичката криза во земјава, но немаше аргументи за тврдењата дека на Македонија и престои опасност и оти безбеноста и е загрозена од надвор, а особено дека претседателот ќе донесе одлука за воведување воена состојба од причини што не беа исполнети условите, рече Стојановски и додаде дека наредниот ден беше како да не се случило ништо во земјава.

Изарази надеж дека новата Влада ќе преземе се што е потребно и оти ќе се фокусира на прашања со кои ќе се подобри состојбата на граѓаните и ќе се обезбедат побезбени услови за живот.

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ, 01.06.2017

Клуб на генерали– Балкански форум за безбедност – Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

Почитувани,

На 01.06.2017 година (четврток) со почеток во 10,00 часот во Домот на АРМ (сала 4) во Скопје, Клубот на генерали, Балкански форум за безбедност и Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, во заедничка организација, ќе одржат научно-експертска конференција на тема “АКТУЕЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ, на која ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети од сферата на безбедноста и одбраната, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Зедничката идеја и цел на Клубот на генерали, на Балкански форум за безбедност и на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста е, врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста, да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и одбраната и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Значаен очекуван резултат е дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со проблематиката на безбедноста и одбраната, поврзани со политики и анализи, ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност.

ПРОГРАМА

“АКТУЕЛНИ БЕЗБЕДНОСНИ ПРЕДИЗВИЦИ

Четврток, 01 јуни 2017 година

10:00 – 13:30 часот, Дом на АРМ, Скопје (сала 4)

09:30 – 10:00 – Регистрација на учесниците и гостите

10:00 – 10: 05 – Официјално отворање на Панел сесијата

Генерал во пензија Борис Стојаноски, Потпретседател на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста

10:05 – 10:15 – Воведно излагање: “Актуелни безбедносни предизвици

Д-р Благоја Марковски, Претседател наБалкански форум за безбедност

10:15 – 11:45 – Тези за дебата

Модератор:

д-р Благоја Марковски, Балкански форум за безбедност

Проф. д-р Темелко Ристески, Декан на правен факултет, ФОН универзитет

– Актуелните политичко-безбедносни состојби и нивното влијание врз развојните аспекти на македонското општество во контекст на безбедноста,

Проф. д-р Владимир Пивоваров

– Настаните од 27 април – отрезнувачка поука или мултиплицирање на кризата во Македонија,

Генерал во пензија Мирослав Стојановски, Клуб на Генерали

– Место и улога на безбедносните структури во услови на кризни и вонредни состојби,

Проф. д-р Осман Кадриу, факултет за правни науки, ФОН

– Ослободувањето на “заробената држава“ како предуслов за сеопшта сигурност на граѓаните на Македонија,

Велин Стојановски, полк. во пензија, Здружение на ветерани

– Актуелните безбедносни состојби во земјата и регионот, како предизвик за eвро-атланските приоритети,

Амбасадор Благој Зашев

– Геостратегиски и геополитички аспекти на причините за појава на безбедносни кризи.

11:45 – 12:00 – Кафе пауза

12:00 – 13:15 – Прашања и дискусија

13:15 – 13:30 – Завршни забелешки и заклучоци

Клуб на генерали

Балкански форум за безбедност

Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ, 29.09.2016

Почитувани,

Денес, 29.09.2016 година, со почеток во 11,00 часот во Домот на АРМ (сала 4) во Скопје, во организација на „Балкански форум за безбедност“ ќе се одржи Шестата панел сесија на тема:

“БЕЗБЕДНОСТА ВО ПРОГРАМСКИТЕ ОПРЕДЕЛБИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИ“.

На Панел дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења на претставници на политичките партии во Република Македонија, на претставници од НВО секторот, како и на експерти и авторитети од областа на безбедноста, внатрешната и надворешната политика.

Учесници

Покрај членовите на “Балкански форум за безбедност”, на дебатата учествуваат претседатели или претставници на политичките партии: СДСМ, ДС, ДОМ, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, Унитети, ОМ, Достоинство, ПОПГМ, Левица, како и претставници на движења и НВО и експерти и аналитичари од политичката, безбедносната и информативно-аналитичката и истражувачката област.

ПРОГРАМА

VI Панел сесија на тема:

“Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

четврток, 29 септември 2016 година

11:00 – 14:30 часот, Дом на АРМ, Скопје (сала 4)

10:30 – 11:00 – Регистрација на учесниците и гостите

11:00 – 11:10 – Воведен збор и официјално отворање на Панел сесијата

д-р Благоја Марковски,

претседател на Балкански форум за безбедност

11:10 – 12:30 – Воведни излагања на тема: “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

Тези за вовед и дебата:

– Развојните аспекти на македонското општество во контекст на безбедноста,

– Актуелните безбедносни состојби во земјата и регионот, како предизвик за eвро-атланските приоритети,

– Геостратегиски и геополитички аспекти на причините за појава на безбедносни кризи,

– Местото на Република Македонија во контекст на безбедноста на регионално и глобално ниво,

– Македонија во НАТО – реалност или фиктивна детерминираност во програмските определби,

– Македонија во статус кво пред портите на ЕУ и НАТО – предизвик за создавање и изградба на нови стратегиски партнерства,

– Одлагањето на интеграцијата на Република Македонија во ЕУ и НАТО – причина за јакнење на ЕУ и НАТО-скептицизмот,

– Можности за создавање и изградба на стратегиски партнерства во контекст на безбедноста на регионално и глобално ниво.

Модератор:

Проф. д-р Стојан Кузев, Балкански форум за безбедност

Панелисти:

11:15 – 11:30 – Г-дин Павле Трајанов, поранешен министер на МВР, претседател на ДС

11:30 – 11:45 – Проф. д-р Назми Маличи, декан, Факултет за политички науки и дипломатија, ФОН универзитет, Скопје

11:45 – 12:00 – Проф. д-р Цане Мојаноски, Факултет за безбедност, Скопје

12:00 – 12:15 – Проф. д-р Јове Кекеновски, Универзитет „Св. Климент Охридски”, Битола

12: 15 – 12:30 – Професор Иван Бабановски, поранешен оперативен работник во Управата за државна безбедност, Универзитетски професор по безбедност и експерт по меѓународен тероризам

12:30 – 12:45 – Кафе пауза

12: 45 – 14:15 Прашања и дискусии на учесниците

14:15 – 14:30 – Завршни забелешки и заклучоци

ОСВРТ, Заклучоци и препораки, 29.09.2016

ОСВРТ, Заклучоци и препораки од панел сесијата на тема “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти”, организирана од Балкански форум за безбедност 29 септември 2016 година, Скопје

Кус осврт на реализацијата на Панел сесијата

Поаѓајќи од Програмската платформа, а имајќи ги во вид актуелните политичко-безбедносни аспекти на глобалните, регионалните и македонските предизвици за политичко-економските и безбедносните ризици и движења, Балкански форум за безбедност на 29 септември 2016 година, во Домот на АРМ Скопје организира и реализира Панел дискусија на тема “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти.

Имајќи во вид дека наведената проблематика за панел сесијата е непосредно поврзана со областа од најширок интерес за граѓаните на Република Македонија и на македонското општество, воопшто, како и тоа дека самата дискусија требаше да ги опфати размислувањата и ставовите на политичките партии во Рерпублика Македонија, на експерти од безбедноста и одбраната, професори и инструктори од образовните институции кои имаат програми за безбедност и други авторитети од Република Македонија, на Панел дискусијата беа поканети, присуствуваа и учествуваа претставници од: политичко-партиските структури, невладиниот сектор, високообразовните и други институции и организации од Република Македонија, авторитети и експерти од областа на безбедноста и одбраната, политичката, безбедносната и информативно-аналитичката и истражувачката област. Несомнено, сите тие дадоа квалитетна поддршка и придонесоа во остварувањето на целта на панел дискусијата.

Цели на Панел сесијата

Панел дискусијата имаше за цел да ги афирмира општите утврдени безбедносни вредности преку дебата на идеи, опции и конкретни планирани активности со цел да се укаже на најефикасните начини за воспоставување на безбедна и политички стабилна средина во Република Македонија и регионот.

Со оваа Панел дискусија Балкански форум за безбедност си постави за цел и тоа, врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста, од страна на учесниците на дебатата, да се даде поглед за патот на натамошната изградба на системот за безбедност на Македонија во контекст на стабилноста на национално и регионално ниво, како предизвик и приоритет во насочувањето и интензивирањето на активностите на полето на вредностите на безбедноста и во создавањето услови за одржлив развој, зацврстување на довербата и соработката во регионот.

Значаен очекуван резултат беше дека авторитетите, експертите и научниците кои се занимаваат со проблематиката на безбедноста и одбраната, поврзани со политики и анализи, ќе придонесат за пошироки и подлабоки сознанија за севкупните ризици и можните нови појавни манифестации на безбедносните состојби, за идеите и организациската подготвеност како да се одговори на предизвиците и на потребните подобрувања во концептот на националната безбедност

Врз основа на размена на информации и идеи, панел дискусијата имаше за цел да генерира предлози за подобрување на оперативните способности и меѓуресорската соработка во системот за безбедност.

Методологија на реализацијата

Поаѓајќи од поставените цели, Панел сесијата се одвиваше по методологијата на интерактивност, при што во првиот дел, низ поднесување на воведни излагања, беа презентирани анализи, размислувања и ставови на поранешниот министер за внатрешни работи и актуелен претседател на политичката партија Демократски сојуз – г-дин Павле Трајанов, на универзитетските професори проф. д-р Назми Маличи, декан, Факултет за политички науки и дипломатија, ФОН универзитет, Скопје, проф. д-р Цане Мојановски (Факултет за безбедност) и проф. д-р Јове Кекеновски (Универзитет ,,Св. Климент Охридски”, Битола) и на Иван Бабановски (поранешен оперативен работник во Управата за државна безбедност, Универзитетски професор по безбедност и експерт по меѓународен тероризам).

Врз основа на воведните излагања и на понудените тези за дискусија од страна на организаторот на Панел дебатата – Балкански форум за безбедност, сериозноста и актуелноста на разгледуваната проблематика предизвика интензивна дискусија во која од вкупно 39 присутни, се вклучија 10 учесници и тоа: 4 претставници на политички партии, 2 претставници на невладини организации, 3 експерти – универзитетски професори од областа на разгледуваната проблематика и 1 експерт за надворешна политика – македонски амбасадор од кариера.

Заклучоци и препораки

Врз основа на воведните излагања, бројните коментари и дискусии на Панел сесијата за “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти, произлегоа следнитезаклучоци и препораки:

Општа е оценката која недвосмислено произлезе од излагањата и дискусиите на учесниците на Панел сесијата дека проблематиката на безбедноста во програмите на политичките партии е недоволно застапена, ниту по обем ниту по содржина, односно по карактер и дека во најголем дел од програмските определби на македонските политички субјекти е сведена само на начелни и општи ставови кои, речиси, и да не се разликуваат од партија до партија. Особено е карактеристично тоа што не се посветува повеќе внимание на она што значи тероризам, разузнување, криминалитет и елеминирање на определени видови на загрозување.

Сите програми и платформи во овој сегмент се еднолични и наликуваат една на друга, при што проблематиката на безбедноста се сведува на неколку ставови, според кои, кога станува збор за одбраната се мисли на Министерството за одбрана, кога се говори за внатрешната политика, редот и мирот се мисли на МВР, за надворешната политика и евроатланските интеграци на МНР и многу малку се говори за заштитата на животната средина, за менаџирањеро со кризните ситуации и др. Во тој контекст, во програмските документи на политичките партии не може да се види јасна визија и заокружена слика за тоа како една партиска гарнитура гледа на одбраната и безбедноста на државата.

Се добива впечаток дека дефинирањето на безбедноста без операционализација на активностите во програмите на политичките партии е сведено на импровизација и како да се очекува работите да течат стихијно или по автоматизам онака како што се одвивало во претходниот период од страна на претходниците или сè да се препушти на административците кои ја покриваат оваа област по теркот „тие ја познаваат проблематиката, тие и ќе ги решаваат проблемите и тоа онака како ќе им се наложи“.

Нема нови размисли, идеи и иницијативност и затоа состојбите во сите сегменти на безбедноста и одбраната се или скромни или не соодвествуваат со современите текови на живеењето.

Се поставува дилема, во услови кога немаме доволно вградено безбедносни прашања во програмите на политичките партии, дали можеме да одиме и да вршиме анализа на оствареното, што објективно се јавува како кочница.

Иако во актуелниов момент, но и во непосредниот нареден период на Македонија не и претстои опасност од класична војна или агресија, има многу асиметрични закани и можни “терористички активности” креирани со внатрешна логистика, а кои бараат соодветен одговор.

Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој. Тие загрозувања и прашања кои што произлегуваат од слабостите кои што имаат внатрешен карактер се основни генератори на лошата безбедносна состојба кај нас.

Секоја политичка партија која претендира да ја води државата треба јасно да ги определи сопствените ставови и погледите за нејзиното поимање за тоа што таа подразбира и како гледа на: одбраната и националните интереси; безбедносното опкружување на државата; политиката и целите на национална безбедност, насоките, областите и инструментите за нејзино остварување; погледите и ставовите во однос на одбраната на државата; заштитата на животната средина; менаџирањето со кризни ситуации, со посебен акцент на оптимализацијата на безбедносните ресурси; како и на организацијата и насоките за зголемување на можностите и подготвеноста на државата за одговор на предизвиците, ризиците и опасностите по безбедноста на земјата.

Република Македонија ги има изработено и донесено документите од сферата на безбедноста и одбраната, како што се: концептот, доктрината, стратегијата, годишните национални програми за членство во НАТО, но, анализирајќи ги истите, се поставува прашањето колку се тие ажурни, односно колку се тие актуелни. Дали интересите кои што се во нив вградени соодејствуваат со денешниот моментум во кој што живееме. Во Македонија од страна на јавноста доста некритички се опсервира самата потреба да се влезе во НАТО. Во последните 10 години поддршката за влез во НАТО е изразително висока и се движи некаде меѓу 70 и 80%. И луѓето некритички го гледаат тоа бидејќи го сфаќаат крајно симболично – ова за нив значи дека ЕУ и НАТО се симболи на тоа дека Македонија по автоматизам со зачленувањето во овие структури ќе биде стабилна, безбедна и просперитетна.

Одлагањето на интеграцијата на Република Македонија во ЕУ и НАТО кај најголемиот број граѓани на Република Македонија создава ЕУ и НАТО скептицизам и претставува предизвик за создавање и изградба на нови стратегиски партнерства во контекст на безбедноста на регионално и глобално ниво. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси.

Во моментов опасноста од бегалската криза е јасна и присутна. Низ Македонија поминува главната рута на мигрантите и можно е да се соочиме со реална опасност да станеме нов собирен центар за бегалци и мигранти. Не е никакво изненадување ако бранот на бегалци биде злоупотребен. Меѓу наизглед невините бегалци сосема е можно да се кријат и многумина со крвави раце од боиштата во своите земји. За справување со кризата потребно е меѓународно решение, итна европска кооперативност и добра координираност со активна вклученост и на факторите надвор од ЕУ, пред се на Руската Федерација, САД, Кина, Турција и Иран. Притоа, Македонија со своето активно учество, треба да биде дел од решението.

Интересите на една држава, во тој контекст и на Република Македонија, се засновани врз долгорочните потреби кои се пресудни за животот и безбедноста на граѓаните, но и за стабилноста, функционирањето и континуитетот на државата. Оттука, кога се зборува за трајниот интерес на Република Македонија, политичките партии, во прв план треба да ги имаат во вид: 1) заштитата на независноста и територијалниот интегритет и суверенитет и 2) зачувувањето и унапредувањето на државниот идентитет со слободно изразување на етничкиот идентитет на сите граѓани на државата.

Со заштитата на виталните интереси се унапредува безбедносната состојба и се создаваат услови за подобар живот на граѓаните и функционирање на државата и општеството. Во тој контекст заштитата и унапредувањето на мирот и безбедноста, животот, здравјето, имотот и личната безбедност на граѓаните на Република Македонија, како и развојот на мултиетничко општество засновано врз меѓусебна доверба и врз заеднички напори и стремеж на сите етнички заедници за стабилност и сестран напредок на државата и економскиот развој заснован врз принципите на пазарната економија, приватната сопственост, како и заштитата на виталната инфраструктура и ресурси на Република Македонија се во непосредна корелација и остваруваат директно влијание врз безбедноста. Со оглед на актуелните состојби во Република Македонија, заштитата и унапредувањето на демократските основи на правната државата – политички плурализам, парламентарна демократија, поделба на власта и демократски и фер избори, владеење на правото, доследно почитување на човековите права и слободи, како и правата и слободите на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници и постојано одржување и унапредување на вкупната внатрешна безбедност на општеството и државата, а кои, евидентно е дека се загрозени, пред се, поради субјективни слабости и немање капацитет на политичкото раководство, треба и мора да бидат во фокусот на програмските определби на политичките партии.

Изградбата и развојот на разни форми на соработка со соседите, а во интерес на мирот, безбедноста и развојот на Република Македонија и нејзините соседи; нашиот сопствен придонес за зачувување и унапредување на мирот и стабилноста во Југоисточна Европа заради зајакнување на зоната на демократијата, безбедноста и просперитетот на сите земји во регионот; учеството во изградбата на мирот и стабилноста во регионот, Европа и светот; превенцијата и изградбата на инструменти за рано предупредување на тензиите и кризите, со цел навремено и ефикасно решавање по мирен пат; обезбедувањето на услови и унапредувањето на внатрешно-политичката стабилност и на можностите за еднакво право на учество кое во себе треба да содржи и општоприфатен консензус во врска со прашањата од траен, витален и важен интерес на земјата; како и создавањето услови за унапредување на безбедносната култура се само дел од важните интереси кои треба да се дефинираат и операционализираат во програмските определби на политичките партии.

Не може да се избегне интеркултурниот дијалог, но не диригиран, дека е основа за заедничко живеење во мултиетничка и мултикултурна Македонија и дека добар дел од проблемите кои што ни произлегуваат и се актуелни се токму од отсуството на интеркултурен дијалог, потценување на нивото на кое што тој се остварува или пак амбициите за интеркултурен дијалог кој што едноставно провоцира надменост едни над други.

Прашањето на името мора да биде еден од пунктовите на кое што треба да се осврнуваат политичките партии во своите програми во сферата на безбедноста, тоа треба да се оценува како реалност. Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор.

Несомнена е и очигледна партизацијата на службите за разузнавање и потребата од департизација и пронаоѓање на форми на цивилна контрола на овие служби со цел враќање на вредностите таму каде што им е местото во субјектите на политчкиот систем на државата. Во корелација со претходното, а во однос на доследното почитување на правото, на правната држава и на институциите на системот, неопходно е носителите на политичката власт, на партиите и нивните лидери да се најдат пред олтарот на одговорноста за да можат да бидат пример за оние кои што имаат амбиции да владеат во наредниот период.

Приватната безбедност треба да се анализира и сè повеќе да се почитува како структерен елемент на безбедносниот сектор, со забелешка дека еден сегмент околу приватната безбедност, она што значи обезбедување на имоти и лица е развиен или преразвиен, а другиот сегмент околу детективската дејност недозволиво заостанува.

Прашањето на бранителите треба и мора да има соодветен одговор во контекст на безбедноста и тоа не само како сеуште нерешен статус на истити туку и како прашање за идните текови на безбедноста во одбрана на вредностите на земјата.

За да се излезе од аспектот на постоечката практика на единствено гласно слушање само на политичките субјекти, неопходно е да им се даде свое место на невладините организации, на академската средина и на сите експерти и поединци кои имаат капацитет и можат да дадат свој придонес и во дефинирањето на предизвиците, ризиците и заканите, но и во нивната операционализација низ конкретни мерки и активности.

Приближувањето на проблематиката на безбедноста до јавноста, отворањето на прашањето на работата и дејствувањето на службите и органите за безбедност може да биде и во функција на јакнењето на демократскиот процес во Република Македонија и од тој аспект на потребата од забрзување на реформите во општеството и во овој општествен сегмент.

Балкански форум за безбедност ја искажува својата подготвеност и натаму да се ангажира во активностите и да ги става на располагање своите интелектуални капацитети и посветеност на проучување и анализа на проблематиката во областа на безбедноста и одбраната и да даде свој придонес во изградбата на безбеноста и мирот, како на ниво на Република Македонија така и на ниво на регионот на ЈИЕ.

Балкански форум за безбедност

Медиумите за Панел дебатата, 29.9.2016

Медиумите за Панел дебатата

На покана на организаторот, Панел сесијата на тема “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти”, организирана од Балкански форум за безбедност на 29 септември 2016 година во Домот на АРМ, Скопје ја следеа и од работата на Панел сесијата јавноста ја информираа 16 македонски медиуми: МИА- македонска информативна агенција, телевизиите: МРТВ, ТВ Сител, ТВ Телма, ТВ 24Вести, ТВ Алфа, ТВ Нова, ТВ 21 (на македонски и на албански), интернет порталите: А1он, Бриф, Либертас, Плус инфо, Репортер, Локално, Стандард, еМагазин.

Дел од прилозите на медиумите:

http://sitel.com.mk/partiite-malku-vnimanie-posvetuvaat-na-bezbednosta-vo-svoite-programi

29. September 2016 – 17:19

Партиите малку внимание посветуваат на безбедноста во своите програми

Политичките партии во Македонија недоволно внимание во своите програми посветуваат на безбедноста и одбраната, вели Благоја Марковски. Според него политичките субјекти само про форма ги наведуваат нивните безбедносни политики а не работат на суштинско претставување и образложување на истите. Токму затоа партиите мора да направат посеопфатен аналитички приод кон прашањето на безбедноста кое досега според Марковски е третирано декларативно.

Токму за промена на овој тренд Балканскиот форум за безбедност организираше дебата на која учество земаа претставници од партиите, во пресрет на предвремените парламентарни избори во Македонија.

Денешниот настан беше шеста панел дискусија која што ја организира здружението на граѓана Балкански форум за безбедност.

http://sitel.com.mk/debata-za-bezbednosta-vo-programskite-opredelbi-na-makedonskite-politichki-subjekti

29. September 2016 – 14:19

Дебата за безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

Балканскиот форум за безбедност денеска организираше дебата на тема „Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти во пресрет на најавените предвремени парламентарни избори во земјата како излез од политичката криза“.

На панел дебатата беа презентирани размислувања и ставови посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Претседателот на Балканскиот форум за безбедност Благоја Марковски во своето воведно обраќање истакна дека од особена важност е политичките партии во Македонија да донесат вистински програми, но и да има нивна конкретна операционализација со што Република Македонија ќе биде многу поблиску до приемот во НАТО и во ЕУ.

– Република Македонија се соочува со сеопшта криза, а излезот се бара во предвремени избори. Дебата ја организираме да ги поттикнеме политичките партии да направат посеопфатен аналитички приод кон прашањето за безбедноста кое досега го третираа повеќе декларативно, рече Марковски.

Во овој момент, според Марковски, влезот во НАТО и во ЕУ не е условен само со проблемот со името, туку во прв план се ставаат и внатрешните проблеми, односно политичката криза која што предизвика исто така и економски, социјални и безбедносни импликации. Македонскиот државен врв, но и сите политички субјекти во земјата треба да работат на разрешување на оваа криза, смета тој.

Поранешниот министер за внатрешни работи и се уште актуелен пратеник во Собранието Павле Трајанов од Демократскиот сојуз, рече дека во моментов Македонија се наоѓа во исклучително сложена политичка криза чии креатори, според него, се владејачките партии, а почетокот на решавање на оваа криза би можело да бидат кредибилни, фер и слободни избори. Иако е соопштен датумот 11 декември за одржување на предвремени парламентарни избори, Трајанов, како што кажа, не е сигурен дека тогаш ќе се одржат избори затоа што, според него, се подготвуваат сценарија за одлагање на изборите. Клучен сегмент за тоа дали ќе се одржат избори или не, според него, ќе биде рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, односно дали тој ќе стагнира или опаѓа. Тоа би можело да биде скриена причина за одлагање на изборите, но можни ситуации, како што кажа, би биле и на пример укинување на СЈО, нова аболиција и други причини.

На прашањето дали опозицијата е подготвена да оди на избори, Трајанов рече дека опозицијата во Македонија нема алтернатива бидејќи двапати се одложија изборите и сега мора да оди на избори какви и да се условите. Според Трајанов, вкупните состојби во земјата влијаат и на безбедносниот систем.

– Ваквата состојба има негативно влијание и на стабилноста и на економскиот развој и на меѓународниот углед на Република Македонија, рече пратеникот.

На дебатата учествуваа претставници на повеќе политички партии меѓу кои СДСМ, ДОМ, ДС, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, УНИТЕТИ, Достоинство, Левица, како и претставници на движења, НВО, експерти и аналитичари.

Ова е шеста панел сесија што ја организира Здружението на граѓани Балкански форум за безбедност.

http://a1on.mk/wordpress/archives/651017

Дебата за безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

29/09/2016 16:07

Балканскиот форум за безбедност денеска организираше дебата на тема „Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти во пресрет на најавените предвремени парламентарни избори во земјата како излез од политичката криза“.

На панел дебатата беа презентирани размислувања и ставови посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Претседателот на Балканскиот форум за безбедност Благоја Марковски во своето воведно обраќање истакна дека од особена важност е политичките партии во Македонија да донесат вистински програми, но и да има нивна конкретна операционализација со што Република Македонија ќе биде многу поблиску до приемот во НАТО и во ЕУ.

– Република Македонија се соочува со сеопшта криза, а излезот се бара во предвремени избори. Дебата ја организираме да ги поттикнеме политичките партии да направат посеопфатен аналитички приод кон прашањето за безбедноста кое досега го третираа повеќе декларативно, рече Марковски.

Во овој момент, според Марковски, влезот во НАТО и во ЕУ не е условен само со проблемот со името, туку во прв план се ставаат и внатрешните проблеми, односно политичката криза која што предизвика исто така и економски, социјални и безбедносни импликации. Македонскиот државен врв, но и сите политички субјекти во земјата треба да работат на разрешување на оваа криза, смета тој.

Поранешниот министер за внатрешни работи и се уште актуелен пратеник во Собранието Павле Трајанов од Демократскиот сојуз, рече дека во моментов Македонија се наоѓа во исклучително сложена политичка криза чии креатори, според него, се владејачките партии, а почетокот на решавање на оваа криза би можело да бидат кредибилни, фер и слободни избори. Иако е соопштен датумот 11 декември за одржување на предвремени парламентарни избори, Трајанов, како што кажа, не е сигурен дека тогаш ќе се одржат избори затоа што, според него, се подготвуваат сценарија за одлагање на изборите. Клучен сегмент за тоа дали ќе се одржат избори или не, според него, ќе биде рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, односно дали тој ќе стагнира или опаѓа. Тоа би можело да биде скриена причина за одлагање на изборите, но можни ситуации, како што кажа, би биле и на пример укинување на СЈО, нова аболиција и други причини.

На прашањето дали опозицијата е подготвена да оди на избори, Трајанов рече дека опозицијата во Македонија нема алтернатива бидејќи двапати се одложија изборите и сега мора да оди на избори какви и да се условите. Според Трајанов, вкупните состојби во земјата влијаат и на безбедносниот систем.

– Ваквата состојба има негативно влијание и на стабилноста и на економскиот развој и на меѓународниот углед на Република Македонија, рече пратеникот.

На дебатата учествуваа претставници на повеќе политички партии меѓу кои СДСМ, ДОМ, ДС, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, УНИТЕТИ, Достоинство, Левица, како и претставници на движења, НВО, експерти и аналитичари.

Ова е шеста панел сесија што ја организира Здружението на граѓани Балкански форум за безбедност.

http://reporter.mk/2016/09/29/дс-обидите-за-дестабилизација-може-во/

ДС: Обидите за дестабилизација може во секој момент да ја запалат државата

Sep 29, 2016

„На трибината на Балканскиот форум за безбедност учествуваше и Павле Трајанов, претседател на ДС, кој во своето излагање нагласи:

Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој.

Генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и “еднопартизмот”.

Накусо кажано колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата.

Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата.

На Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се “терористички активности” креирани со внатрешна логистика.

Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата.

Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси.

Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор.

На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација.

ДС на овие прашања е темелно поставен и сме за реформи во безбедносниот систем кој е докрај разорен“, се вели во соопштението на Демократскиот сојуз.

http://lokalno.mk/ds-obidite-za-destabilizatsija-mozhe-vo-sekoj-moment-da-ja-zapalat-drzhavata/

ДС: ОБИДИТЕ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА МОЖЕ ВО СЕКОЈ МОМЕНТ ДА ЈА ЗАПАЛАТ ДРЖАВАТА

29/09/2016

„На трибината на Балканскиот форум за безбедност учествуваше и Павле Трајанов, претседател на ДС, кој во своето излагање нагласи:

Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој.

Генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и “еднопартизмот”.

Накусо кажано колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата.

Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата.

На Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се “терористички активности” креирани со внатрешна логистика.

Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата.

Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси.

Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор.

На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација.

ДС на овие прашања е темелно поставен и сме за реформи во безбедносниот систем кој е докрај разорен“, се вели во соопштението на Демократскиот сојуз.

http://standard.mk/trajanov-obidite-za-destabilizacija-mozhe-vo-sekoj-moment-da-ja-zapalat-drzhavata/

Трајанов: Обидите за дестабилизација може во секој момент да ја запалат државата

29 СЕПТЕМВРИ, 2016

„Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој. Генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и „еднопартизмот“, изјави на трибината на Балканскиот форум за безбедност Павле Трајанов, претседател на ДС.

„Накусо кажано колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата.

Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата.

На Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се “терористички активности” креирани со внатрешна логистика.

Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата.

Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси.

Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор.

На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација“, смета Трајанов.

http://www.brif.mk/tra%D1%98anovski-mozhni-se-teroristichki-aktivnosti-kreirani-so-vnatreshna-logistika/

Трајановски: Можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика

September 29, 2016

Maкедонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој, рекол Павле Трајанов, претседател на ДС, во своето излагање на трибината на Балканскиот форум за безбедност.

Според него, генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и “еднопартизмот”.

– Накусо кажано, колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата. Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата – рекол Трајанов.

Според лидерот на ДС, на Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика.

– Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата. Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси. Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор. На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација. ДС на овие прашања е темелно поставен и сме за реформи во безбедносниот систем кој е докрај разорен – истакнал Трајанов на  трибината на Балканскиот форум за безбедност.

http://emagazin.mk/vesti/vest/26220

Павле Трајанов не е сигурен дека ќе има избори на 11. декември

СЕПТЕМВРИ 29, 2016

Балканскиот форум за безбедност денеска организираше дебата на тема „Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти во пресрет на најавените предвремени парламентарни избори во земјата како излез од политичката криза“.

На панел дебатата беа презентирани размислувања и ставови посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Претседателот на Балканскиот форум за безбедност Благоја Марковски во своето воведно обраќање истакна дека од особена важност е политичките партии во Македонија да донесат вистински програми, но и да има нивна конкретна операционализација со што Република Македонија ќе биде многу поблиску до приемот во НАТО и во ЕУ.

– Република Македонија се соочува со сеопшта криза, а излезот се бара во предвремени избори. Дебата ја организираме да ги поттикнеме политичките партии да направат посеопфатен аналитички приод кон прашањето за безбедноста кое досега го третираа повеќе декларативно, рече Марковски.

Во овој момент, според Марковски, влезот во НАТО и во ЕУ не е условен само со проблемот со името, туку во прв план се ставаат и внатрешните проблеми, односно политичката криза која што предизвика исто така и економски, социјални и безбедносни импликации. Македонскиот државен врв, но и сите политички субјекти во земјата треба да работат на разрешување на оваа криза, смета тој.

Поранешниот министер за внатрешни работи и се уште актуелен пратеник во Собранието Павле Трајанов од Демократскиот сојуз, рече дека во моментов Македонија се наоѓа во исклучително сложена политичка криза чии креатори, според него, се владејачките партии, а почетокот на решавање на оваа криза би можело да бидат кредибилни, фер и слободни избори.

Иако е соопштен датумот 11 декември за одржување на предвремени парламентарни избори, Трајанов, како што кажа, не е сигурен дека тогаш ќе се одржат избори затоа што, според него, се подготвуваат сценарија за одлагање на изборите. Клучен сегмент за тоа дали ќе се одржат избори или не, според него, ќе биде рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, односно дали тој ќе стагнира или опаѓа. Тоа би можело да биде скриена причина за одлагање на изборите, но можни ситуации, како што кажа, би биле и на пример укинување на СЈО, нова аболиција и други причини.

На прашањето дали опозицијата е подготвена да оди на избори, Трајанов рече дека опозицијата во Македонија нема алтернатива бидејќи двапати се одложија изборите и сега мора да оди на избори какви и да се условите. Според Трајанов, вкупните состојби во земјата влијаат и на безбедносниот систем.

– Ваквата состојба има негативно влијание и на стабилноста и на економскиот развој и на меѓународниот углед на Република Македонија, рече пратеникот. На дебатата учествуваа претставници на повеќе политички партии меѓу кои СДСМ, ДОМ, ДС, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, УНИТЕТИ, Достоинство, Левица, како и претставници на движења, НВО, експерти и аналитичари.

Ова е шеста панел сесија што ја организира Здружението на граѓани Балкански форум за безбедност.

Извор/фото: МИА

http://tvnova.mk/vesti/makedonija/debata-za-bezbednosta-vo-programskite-opredelbi-na-makedonskite-politichki-subjekti/

Дебата за безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

29 септември 2016, 13:59

Балканскиот форум за безбедност денеска организираше дебата на тема „Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти во пресрет на најавените предвремени парламентарни избори во земјата како излез од политичката криза“.

На панел дебатата беа презентирани размислувања и ставови посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Претседателот на Балканскиот форум за безбедност Благоја Марковски во своето воведно обраќање истакна дека од особена важност е политичките партии во Македонија да донесат вистински програми, но и да има нивна конкретна операционализација со што Република Македонија ќе биде многу поблиску до приемот во НАТО и во ЕУ.

– Република Македонија се соочува со сеопшта криза, а излезот се бара во предвремени избори. Дебата ја организираме да ги поттикнеме политичките партии да направат посеопфатен аналитички приод кон прашањето за безбедноста кое досега го третираа повеќе декларативно, рече Марковски.

Во овој момент, според Марковски, влезот во НАТО и во ЕУ не е условен само со проблемот со името, туку во прв план се ставаат и внатрешните проблеми, односно политичката криза која што предизвика исто така и економски, социјални и безбедносни импликации. Македонскиот државен врв, но и сите политички субјекти во земјата треба да работат на разрешување на оваа криза, смета тој.

Поранешниот министер за внатрешни работи и се уште актуелен пратеник во Собранието Павле Трајанов од Демократскиот сојуз, рече дека во моментов Македонија се наоѓа во исклучително сложена политичка криза чии креатори, според него, се владејачките партии, а почетокот на решавање на оваа криза би можело да бидат кредибилни, фер и слободни избори. Иако е соопштен датумот 11 декември за одржување на предвремени парламентарни избори, Трајанов, како што кажа, не е сигурен дека тогаш ќе се одржат избори затоа што, според него, се подготвуваат сценарија за одлагање на изборите. Клучен сегмент за тоа дали ќе се одржат избори или не, според него, ќе биде рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, односно дали тој ќе стагнира или опаѓа. Тоа би можело да биде скриена причина за одлагање на изборите, но можни ситуации, како што кажа, би биле и на пример укинување на СЈО, нова аболиција и други причини.

На прашањето дали опозицијата е подготвена да оди на избори, Трајанов рече дека опозицијата во Македонија нема алтернатива бидејќи двапати се одложија изборите и сега мора да оди на избори какви и да се условите. Според Трајанов, вкупните состојби во земјата влијаат и на безбедносниот систем.

– Ваквата состојба има негативно влијание и на стабилноста и на економскиот развој и на меѓународниот углед на Република Македонија, рече пратеникот.

На дебатата учествуваа претставници на повеќе политички партии меѓу кои СДСМ, ДОМ, ДС, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, УНИТЕТИ, Достоинство, Левица, како и претставници на движења, НВО, експерти и аналитичари.

Ова е шеста панел сесија што ја организира Здружението на граѓани Балкански форум за безбедност.

http://tv21.tv/mk/?p=103374

СОМНЕЖИ ЗА 11 ДЕКЕМВРИ?! – ТРАЈАНОВ: МОЖНО Е ОДЛОЖУВАЊЕ НА ИЗБОРИТЕ

Sep 29, 2016

Пратеникот на Демократски сојуз, Павле Трајанов, не верува дека на крајот од годината во земјава ќе има избори, поради падот на рејтингот на двете владејачки партии, како што тврди. Според него, партиите подготвуваат сценарио, за во случај популарноста на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ да продолжи да паѓа, изборите да бидат откажани.

Трајанов додава дека се повеќе се зборува и за одложување на датумот за распуштање на Собранието, односно наместо на 12-ти, Собранието да се распушти на 20-ти октомври, со образложение дека до тогаш треба да се усвои буџетот за 2017 година.

Зборувајќи за целокупната безбедност во земјата, Трајанов не исклучува можност од етнички проблеми, кои ќе се искористат за одложување на изборите. Лидерот на Демократскиот сојуз ова го изјави на дебатата организирана од Балканскиот форум на тема „Безбедноста во програмите на политичките партии“.

Претседателот на Балканскиот форум за безбедност, Благоја Марковски, пак смета дека преку изборите треба да се дојде до крајот на политичката криза и дека политичките партии треба да бидат поттикнати на вакви дебати, за да и се даде поголемо значење на безбедноста во Македонија.

На дебатата учествуваа претставници на неколку политички партии, Невладини организации, експерти за безбедност и аналитичари. Ова е шестата дебата организирана од Балканскиот форум за безбедност.

Фуркан Салиу

http://www.libertas.mk/trajanovski-mozhni-se-teroristichki-aktivnosti-kreirani-so-vnatreshna-logistika/

Трајановски: Можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика

29.09.16 

Maкедонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој, рекол Павле Трајанов, претседател на ДС, во своето излагање на трибината на Балканскиот форум за безбедност.

Според него, генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и “еднопартизмот”.

– Накусо кажано, колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата. Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата – рекол Трајанов.

Според лидерот на ДС, на Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика.

– Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата. Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси. Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор. На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација. ДС на овие прашања е темелно поставен и сме за реформи во безбедносниот систем кој е докрај разорен – истакнал Трајанов на  трибината на Балканскиот форум за безбедност.

http://plusinfo.mk/vest/87696/trajanov-mozni-se-teroristicki-aktivnosti-kreirani-so-vnatreshna-logistika

Трајанов: Можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика

Лидерот на ДС предупредува дека обидите за дестабилизација може во секој момент да ја запалат државата.

Плусинфо ● 12:17 29 септември 2016

Македонија се соочува со исклучително сложена политичка состојба која го загрозува мирот и внатрешната стабилност, како и економскиот развој, рекол Павле Трајанов, претседател на ДС, во своето излагање на трибината на Балканскиот форум за безбедност.

Според него, генератори на кризата се државно политичкиот врв, високиот степен на криминализација на државата и посебно тешките облици на криминал кои разорно дејствуваат во сите сфери на сопственото живеење, партизација на институциите и нивна парализа, како и етаблирање на авторитарно владеење и “еднопартизмот”.

– Накусо кажано, колапсот на државата е креација на домашната владејачка елита и воспоставување систем на клиентелизам и силна медиумска манипулација, популизам и ставање на целокупниот безбедносен систем во функција на властодржецот, а не безбедноста на државата. Дали може кризата да ескалира и да се наруши безбедноста и нормално одвивање на животот…?

Засега можеме да зборуваме за контролирана нестабилност, но обидите за радикализација на меѓуетничките односи, инсценирање на судири помеѓу власт и опозиција, укинувањето на СЈО, враќањето во сила на аболицијата, како и стегањето на обрачот околу тие што 10 години го крадат народот, може во секој момент да ја запалат државата.

Падот на рејтингот на партиите од власта може да биде скриена причина за немири и одлагање на изборите и продолжување на агонијата – рекол Трајанов.

Според лидерот на ДС, на Македонија не и претстои воен напад од странство, но можни се терористички активности креирани со внатрешна логистика.

– Македонија не е цел на ИСИЛ, ниту пак треба се плашиме од мигранти кои ќе ја дестабилизираат државата. Во геостратешките интереси припаѓаме кон НАТО и ЕУ, но тоа не е и нема да биде основа за зголемен притисок од Руската Федерација. Треба да градиме добри односи со сите држави, но секогаш да поаѓаме од нашите национални и државни интереси. Спорот со името, наметнат од Грција, е добра причина за власта да има алиби за застојот во евроинтеграциските процеси. Грција гледа партнери кај нас кои не сакаат да се разреши овој спор. На крај сосема е извесно дека само со промена на власта можно е да има правда, економски развој и постепена стабилизација. ДС на овие прашања е темелно поставен и сме за реформи во безбедносниот систем кој е докрај разорен – истакнал Трајанов на  трибината на Балканскиот форум за безбедност.

Медиумите за дебатата, 15.10.2015

Миа мк

Во Охрид дебата за можните последици на бегалската криза по безбедноста на Македонија

Охрид, 15 октомври 2015 (МИА) – Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://www.sitel.com.mk/vo-ohrid-debata-za-mozhnite-posledici-na-begalskata-kriza-po-bezbednosta-na-makedonija

Македонија  15. October 2015 – 16:16

Во Охрид дебата за можните последици на бегалската криза по безбедноста на Македонија

Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://sitel.com.mk/dokolku-srbija-prva-gi-zatvori-granicite-nashata-drzhava-se-soochuva-so-realna-opasnost-da-bide

Македонија

15. October 2015 – 17:12

Доколку Србија прва ги затвори границите нашата држава се соочува со реална опасност да биде отсечена и изолирана

Доколку Србија прва ги затвори границите нашата држава се соочува со реална опасност да биде отсечена и изолирана и со самото тоа да стане нов собирен центар за бегалци и мигранти.Не е никакво изненадување ако бранот на бегалци биде злоупотребен меѓу наизглед невините бегалци сосема е можно да се кријат и многумина од боиштата во своите земји беше констатирано на панел дебата на тема Европската бегалска криза –причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Македонија.

Според експертите крајот на бегалската криза не е наповидок ,за справување со кризата потребно е координирано меѓународно решение.

Според официјалните информации и и проценките на експертите низ нашата држава само во последните три месеци влегле и успешно биле транспортирани околу 250 илјади лица од Сирија и од кризните подрачја во Африка,Азија и Блискиот Исток,додека од почетокот на годината низ Балканот транзитирале над 400 илјади  бегалци.

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=81097

Во Охрид дебата за можните последици на бегалската криза по безбедноста на Македонија

Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://telma.com.mk/vesti/begalskata-kriza-i-bezbednosta-na-drzhavata

Бегалската криза и безбедноста на државата

15 October, 2015 – 19:46

Во Охрид се одржа дебата за безбедноста на државата за која експертите сметаат дека е под закана на бегалската криза, намалување на парите за армијата и партизација на државните органи.

http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=100557#.ViAvKtIrKt8

Во Охрид дебата за можните последици на бегалската криза по безбедноста на Македонија

15.10.2015 15:56:49

Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=100559#.ViAvQdIrKt8

Експерти: во редовите на мигрантите можно е да се кријат и терористи

15.10.2015 18:17:41

Доколку Србија прва ги затвори границите,Македонија се соочува со реална опасност да биде отсечена и изолирана и со самото тоа да стане собирен центар за бегалци.Според официјалните информации,само во последните 3 месеци во земјава влегле и биле транспортирани околу 250.000 сиријци и бегалци од другите кризни подрачја во Африка, Азија и на Блискиот исток.Од почетокот на годинава низ Балканот транзитирале над 400.000 бегалци.Просекот на бегалци кои грчките власти ги спроведуваат до нашата граница се движи меѓу 3.500 и 6.000 лица дневно. 

Низ Македонија поминува главната рута на мигранти.Не е никакво изнеадување ако бранот на бегалци биде злоупотребен, за со нив да влезат и борци на Исламската држава.

-Истовремено можат да се поткрадат или да пројдат и непосакувани жители кои доаѓаат и со разни идеологии, кои имаат и одредени задача за реализација на непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат.-Изјава др.Благоја Марковски-Балкански форум за безбедност.

Македонија троши околу 1 милион евра месечно за да им помогне на мигрантите.Во моментов крајот на бегалската криза не е на повидок,а факт е дека не постои земја која може сама да ја реши кризата и воопшто за да справи со миграцијата во иднина.

-Светските и историските искуства покажуваат дека во земји на транзит вообичано остануваат 20% од бегалците.-Изјава Илија Николовски-генерал мајор во пензија.

За решавање на бегалската криза, неопходна е итна европска кооперативност и добра координираност, без оглед дали тоа ќе биде на тло на ЕУ или надвор од неа.Ова се дел од заклучоците од панел дебатата на тема европска бегалска крза и можно последици по безбедноста на Македонија.

Росица Голабоска

http://a1on.mk/wordpress/archives/540179

Во Охрид дебата за можните последици на бегалската криза по безбедноста на Македонија

Објавено: 16:36, 15/10/2015

Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://meta.mk/balkanski-forum-za-bezbednost-begalskata-kriza-ja-pravi-krevka-bezbednosnata-sostojba-vo-zemjava/

„Балкански форум за безбедност“: Бегалската криза ја прави кревка безбедносната состојба во земјава

Охрид, 15 октомври, 2015 (META)

„Балканскиот форум за безбедност“ денеска, пред студентите од Факултетот за туризам и угостителство и граѓани на Охрид, одржа дебата за бегалската криза, насловена „Европската бегалска криза – причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“.

Во фокусот на дискусијата беше Република Македонија како главна рута на бегалскиот бран, а говореа Благоја Марковски, претседател на форумот, универзитетски професори, како и Илија Николовски, генерал-мајор во пензија и претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија.

Според Благоја Марковски, проблемот со бегалската криза не е само во транспортот на мигрантите, туку проблем се појавува и од аспект на безбедноста во земјата.

– Кога не би живееле во ваква политичка и институционална криза која е актуелна во Македонија, веројатно европската бегалска криза ќе биде прв и основен проблем на сите државни органи бидејќи како таков се третира во сите европски земји кои не се оптоварени со состојби какви што има кај нас – рече Марковски.

За Илија Николовски, моменталната криза е најголема во Македонија, по онаа во 2001 година.

– Македонија не е членка на НАТО и сметам дека во догледно време нема да биде примена. Тоа ја чини безбедносната ситуација во земјава покревка – рече Николовски.

Универзитетскиот професор Јове Кекеновски смета дека бегалската криза е последница на настаните пред 2011 година, додавајќи дека, според него, институциите и раководството во Македонија не се дораснати на сериозноста на проблемот, кој може повторно да ескалира наредната пролет.

http://reporter.mk/2015/10/15/дебата-бегалската-криза-е-безбедносе/

Дебата: Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија

Oct 15, 2015Македонија, Насловна, Политика

Европската бегалска криза – причините за нејзиното појавување и можните последици по безбедноста на Македонија е темата на која се дискутираше во рамки на панел-дебатата што во организација на „Балканскиот форум за безбедност“ денеска се одржа во Охрид.

Учесниците на дебатата презентираа размислувања и ставови по однос  на глобалните, регионалните и македонските предизвици, како и за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Претседателот на „Балканскиот форум за безбедност“, воено-политичкиот аналитичар Благоја Марковски, оцени дека проблемот со бегалците од Блискиот и Средниот Исток се мултиплицира со актуелните проблеми со кои се соочува секоја од државите што се наоѓаат на рутата преку која тие минуваат.

– Бегалската криза е безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија. Мора да се води сметка дека со бегалците можат да се поткраднат и непосакувани гости, кои доаѓаат како со разни идеологии и задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат, рече Марковски.

Тој изрази уверување дека врз основа на заклучоците од денешната дебата ќе се придонесе како за безбедносната организација во Македонија, така и за проблемите воочени во рамки на прифатот и транспортот на бегалците да бидат елиминирани.

Поранешниот генерал Илија Николовски го посочи како загрижувачки фактот што покрај со бегалската криза Република Македонија се соочува и со политичка и институционална криза, што ја прави актуелната безбедносна ситуција во земјата мошне кревка.

Тој укажа и на светските и историските искуства кои покажуваат дека во земјите на премин остануваат околу 20 проценти од бегалците. Иако засега тоа не е случај со Македонија, Николовски предупреди на некои пораки од светот преку кои срамежливо се изнесуваат некакви предлози за некаков град за бегалци, некаде во југозападните делови на Бугарија, што секако според него е своевиден безбедносен ризик.

http://www.ohridnews.com/vesti/89239

Експертите загрижени за безбедноста на државата

Вести | Охрид | 15.10.2015 19:30 Посети : 453

Во услови на политичка криза државниот врз не обраќа доволно внимание на бегалската криза, што може да има далекусежни последици по безбедноста на земјата, сметаат експертите. На трибината што во организација на Балканскиот форум за безбедност се одржа денеска на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид беше истакнато дека во изминатите два месеца над 250.000 бегалци од блискиот и средниот исток и Африка поминале низ Македонија и дека не се исклучува можноста дел од нив да останат во земјата.

-Меѓу овие бегалци кои се присилени да ги напуштат своите огништа заради виорот на војната во своите земји можат да се поткрадат или да пројдат непосакувани гости, луѓе кои доаѓаат со разни идеологии и имаат определени задачи за непријателски активности во земјите низ кои проаѓаат. Покрај тоа што самата бегалска криза е своевиден безбедносен и здравствен проблем за граѓаните во Република Македонија, потпомогната од ситуацијата во која се наоѓаме и кризите кои се актуелни во земјата таа има посебна тежина од безбедносне акспект и навистина структурите задолжни за безбедноста во државата мора да посветуваат многу поголемо внимание. – изјави Благоја Маркоски од Балканскиот форум за безбедност.

Дополнителен проблем според стручњаците претставува кратењето на средствата од буџетот за армијата и партизација на безбедносните сили, како и фактот што земјата се уште не е членка на НАТО. Генералот во пензија Миле Николоски смета дека после 2001 година немало поголема криза од сегашната.

-Јас сум загрижен за безбедносната ситуација во Македонија. Ако на тоа додадеме се што се случува во одбрамбениот сектро, имаме намалување на буџетот на  армијата, потполна партизација на армијата и полицијата, сето тоа ја прави Република Македонија од безбедносен аспект многу кревка. – вели Николоски.

Според универзитетскиот професор Јове Кекеноски бегалската криза покрај страв кај домашното население предизвикува и поделби меѓу граѓаните.

-Не смееме да ги заборавиме оние политички и верски импликации кои ни се присутни со самиот почеток на кризата. Сите знаеме дека бранот бегалци предизвика голем страв по однос на нашата иднина, од друга страна ги поларизира односите помеѓу луѓето кои се повеќе националистички определени и тие што се хуманитарци, меѓутоа добро е што Македонија ја покажува својата хуманост и не дозволи националистите да преовладаат во оваа ситуација. – рече Кекеноски.

Кекеноски изнесе тези дека актуелната бегалска криза всушност е добро осмислено сценарио, според одредени индикации на Германија за да ги задоволи потребите од работна сила, или според други од Израел за остварување на вековната идеја за создавање голем Израел и дека всушност армијата на Исламска држава е производ на тајната служба на оваа земја „Мосад“ и работи во нејзин интерес.

Г.М.

http://ohridpress.com.mk/марковски-бегалската-криза-е-своевид/

October 15, 2015

Марковски: Бегалската криза е своевиден безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните на Македонија

Охрид, 15.октомври 2015 (ОХРИДПРЕС) – „Европската бегалска криза – причини за нејзината појава и можно последици по безбедноста на Република Македонија“ беше темата на панел дискусијата што се одржа денеска во Охрид, во организација на Балканскиот форум за безбедност.

Според Благоја Марковски, претседател на Балканскиот форум за безбедност и воено-политички аналитичар, проблемот со бегалската криза подразбира не само проблем со транспортот на бегалците, туку проблем се појавува и од аспект на безбедноста во Република Македонија, но и од аспект на здравствената состојба бидејќи меѓу бегалците кои се присилени да ги напуштат своите огништа заради војната во нивните земји, истовремено можат да се пројдат и непосакувани жители кои доаѓаат и со разни намери, но имаат и одредени задачи за реализација на непријателски активности во земјите низ кои минуваат.

– Кога не би живееле во ваква политичка и институционална криза која е актуелна во Република Македонија, веројатно европската бегалска криза ќе биде прв и основен проблем на сите државни органи бидејќи како таков се третира во сите европски земји кои не се оптоварени со овие актуелни состојби какви што има во РМ. Покрај тоа што самата бегалска криза е своевиден безбедносен, па и здравствен проблем за граѓаните, потпомогната со ситуацијата во која се наоѓаме, со кризите кои се актуелни во Република Македонија, таа има посебно прибежиште од безбедносен аспект и од тој аспект навистина надлежните структури во државата мора да посветуваат многу поголемо внимание, рече Марковски.

И според Илија Николовски, генерал-мајор во пензија и претседател на Партијата на обединети пензионери и граѓани на Македонија, моменталната криза е најголема во Македонија, по онаа во 2001 година.

-Македонија е една до земјите преку која овие бегалци поминуваат. Светските и историските искуства покажуваат дека во земјите на прием вообичаено остануваат 20 проценти од бегалците. Ние засега немаме останати бегалци во Македонија. Но во нашето непосредно опркужување имаме земји членки на НАТО. Косово се однесува како да е членка на НАТО иако не е, Србија со брзи чекори оди кон ЕУ, така што Македонија е единствена во регионот која не е членка на НАТО и сметам дека во догледно време нема да биде примена. Тоа ја чини безбедносната ситуација во државава покревка, рече Николовски.

Низ Македонија поминува главната рута на мигрантите. Како што беше речено на денешната панел-дискусија, доколку Србија прва ги затвори границите, нашата држава ќе се соочи со реална опасност да биде отсечена и изолирана и со самото тоа да стане нов собирен центар за бегалци и мигранти. Според официјалните информации и проценките на експертите, на надлежните институции и невладините организации, низ нашата држава само во последните три месеци влегле и успешно биле транспортирани околу 250 илјади лица од Сирија и од кризните подрачја во Африка, Азија и на Блискиот Исток.

Во последната деценија, бруталната ескалација на вооружените конфликти од Северна Африка до западна Азија принуди милиони луѓе да ги напуштат своите домови. Особено крајно нестабилна е ситуацијата во земјите на потекло на бегалците-Сирија, Авганистан, Ирак и Иран.

Според еврокомесарот за проширување Јоханес Хан, следниот голем бран имигранти во Европа можно е да дојде од Либан каде што една третина од населението живеат во очајни услови, а прибежиште најдоа 1,2 милиони Сиријци.(Крај)

http://kanal77.com.mk/mk/vesti/makedonija/item/17909-debata-za-begalskata-kriza.html

Четврток, 15 Октомври 2015 10:58

Охрид: Дебата за бегалската криза во Македонија

Објавено од Канал 77

„Европската бегалска криза – причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“, ова е темата на која денеска ќе се дебатира на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид.

Дебата е организирана од „Балканскиот форум за безбедност“, а според најавите ќе се дискутира за: Геостратегиските и геополитичките аспекти на причините за појава на бегалската криза; Меѓународно-правните стандарди за заштита на бегалците како патоказ за изнаоѓање на ефикасни средства и методи за разрешавање на бегалската криза; Бегалската криза и односите меѓу соседите во Југоисточна Европа – нови меѓусоседски заострувања или можности за создавање и изградба на стратегиски партнерства; Македонија на главната рута на бегалскиот бран – предизвик за потврда на македонското општество како и за Можните последици по европската безбедност и безбедноста на Република Македонија во контекст на бегалската криза.

Се очекува на дебатата да бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети кои се посветени на глобалните, регионалните и македонските предизвици за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

http://inpress.com.mk/утре-во-охрид-ќе-се-дискутира-за-европс/

Утре во Охрид ќе се дискутира за европската бегалска криза и можните последици од неа

Охрид, 14.октомври 2015 (ИНПРЕС) – Панел на тема „ Европската бегалска криза- причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“ ќе се одржи утре на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид.

Теми за дискусија ќе бидат геостратегиските и геополитичките аспекти на причините за појава на бегалската криза,меѓународно-правните стандарди за заштита на бегалците како патоказ за изнаоѓање на ефикасни средства и методи за разрешавање на бегалската криза и бегалската криза и односите меѓу соседите во Југоисточна Европа – нови меѓусоседски заострувања или можности за создавање и изградба на стратегиски партнерства. Во фокусот на вниманието ќе се најде и Македонија како главна рута на бегалскиот бран.

На панел-дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети, посветени на глобалните, регионалните и македонските предизвици за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Организатор е „Балкански форум за безбедност“. (Крај)

извор:Инпрес фото:архива

http://www.ohridnet.com/vesti/ohrid/6748-vo-ohrid-forum-za-begalskata-kriza

10 15 2015

Во Охрид, форум за бегалската криза

Детали

Објавено на Четврток, 15 Октомври 2015 09:54

Охридскиот факултетот за туризам и угостителство, денес е домаќин на повеќе експерти-панелисти на тема „Европската бегалска криза- причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“.

На панел-дебатата ќе бидат презентирани ставовите на експертите за глобалните, регионалните и македонските предизвици, за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.

Предвидени се теми за геостратегиските и геополитичките аспекти и причините за појава на бегалската криза, за меѓународно-правните стандарди за заштита на бегалците и изнаоѓање ефикасни средства и методи за разрешавање на бегалската криза.

Организатор е „Балкански форум за безбедност“

http://www.moris.mk/2015/панел-дебата-во-охрид-европската-бег/

14/10/2015   .ОХРИД

Панел дебата во Охрид „Европската бегалска криза – причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“

Утре, со почеток во 12,00 часот на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид, во организација на „Балкански форум за безбедност“ ќе се одржи Панел дебата на тема: „Европската бегалска криза – причини за нејзината појава и можни последици по безбедноста на Република Македонија“ со тези за дискусија:

– Геостратегиските и геополитичките аспекти на причините за појава на бегалската криза,

– Меѓународно-правните стандарди за заштита на бегалците како патоказ за изнаоѓање на ефикасни средства и методи за разрешавање на бегалската криза,

– Бегалската криза и односите меѓу соседите во Југоисточна Европа – нови меѓусоседски заострувања или можности за создавање и изградба на стратегиски партнерства,

– Македонија на главната рута на бегалскиот бран – предизвик за потврда на македонското општество,

– Можните последици по европската безбедност и безбедноста на Република Македонија во контекст на бегалската криза.

На Панел дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и авторитети, посветени на глобалните, регионалните и македонските предизвици за политичко-економските и безбедносните ризици и движења.