СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ, 29.09.2016

Почитувани,

Денес, 29.09.2016 година, со почеток во 11,00 часот во Домот на АРМ (сала 4) во Скопје, во организација на „Балкански форум за безбедност“ ќе се одржи Шестата панел сесија на тема:

“БЕЗБЕДНОСТА ВО ПРОГРАМСКИТЕ ОПРЕДЕЛБИ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ СУБЈЕКТИ“.

На Панел дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови, посветени на глобалните, регионалните и македонските перспективи за безбедносните предизвици и движења на претставници на политичките партии во Република Македонија, на претставници од НВО секторот, како и на експерти и авторитети од областа на безбедноста, внатрешната и надворешната политика.

Учесници

Покрај членовите на “Балкански форум за безбедност”, на дебатата учествуваат претседатели или претставници на политичките партии: СДСМ, ДС, ДОМ, ВМРО-НП, ТМРО, НДМ, Унитети, ОМ, Достоинство, ПОПГМ, Левица, како и претставници на движења и НВО и експерти и аналитичари од политичката, безбедносната и информативно-аналитичката и истражувачката област.

ПРОГРАМА

VI Панел сесија на тема:

“Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

четврток, 29 септември 2016 година

11:00 – 14:30 часот, Дом на АРМ, Скопје (сала 4)

10:30 – 11:00 – Регистрација на учесниците и гостите

11:00 – 11:10 – Воведен збор и официјално отворање на Панел сесијата

д-р Благоја Марковски,

претседател на Балкански форум за безбедност

11:10 – 12:30 – Воведни излагања на тема: “Безбедноста во програмските определби на македонските политички субјекти

Тези за вовед и дебата:

– Развојните аспекти на македонското општество во контекст на безбедноста,

– Актуелните безбедносни состојби во земјата и регионот, како предизвик за eвро-атланските приоритети,

– Геостратегиски и геополитички аспекти на причините за појава на безбедносни кризи,

– Местото на Република Македонија во контекст на безбедноста на регионално и глобално ниво,

– Македонија во НАТО – реалност или фиктивна детерминираност во програмските определби,

– Македонија во статус кво пред портите на ЕУ и НАТО – предизвик за создавање и изградба на нови стратегиски партнерства,

– Одлагањето на интеграцијата на Република Македонија во ЕУ и НАТО – причина за јакнење на ЕУ и НАТО-скептицизмот,

– Можности за создавање и изградба на стратегиски партнерства во контекст на безбедноста на регионално и глобално ниво.

Модератор:

Проф. д-р Стојан Кузев, Балкански форум за безбедност

Панелисти:

11:15 – 11:30 – Г-дин Павле Трајанов, поранешен министер на МВР, претседател на ДС

11:30 – 11:45 – Проф. д-р Назми Маличи, декан, Факултет за политички науки и дипломатија, ФОН универзитет, Скопје

11:45 – 12:00 – Проф. д-р Цане Мојаноски, Факултет за безбедност, Скопје

12:00 – 12:15 – Проф. д-р Јове Кекеновски, Универзитет „Св. Климент Охридски”, Битола

12: 15 – 12:30 – Професор Иван Бабановски, поранешен оперативен работник во Управата за државна безбедност, Универзитетски професор по безбедност и експерт по меѓународен тероризам

12:30 – 12:45 – Кафе пауза

12: 45 – 14:15 Прашања и дискусии на учесниците

14:15 – 14:30 – Завршни забелешки и заклучоци

ПАРТНЕРИ - СОРАБОТНИЦИ
PARTNERS - ASSOCIATES

ДОНАТОРИ
DONORS

Линкови
Links