Панел дебата, 29.09.2018

Панел дебата

“Република Македонија пред нова историска одлука”

Дом на АРМ, Скопје, 25 септември 2018 година

Панел дебатата беше организирана и реализирана од страна на Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи која ја сочинуваат следните здруженија и клубови: Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, Балкански форум за безбедност, Клуб на генерали на АРМ, Дипломатски клуб Скопје, Здружение на дипломирани студенти на НАТО колеџот во РИМ, Здружение на воени пензионери на Р. Македонија, Здружение на армиски ветерани Кавадарци и Здружение на учесници во одбраната (ЗУВО) на РМ 2001/2002.

Дебатата имаше за цел да се презентираат размислувања и ставови на експерти и членови на Асоцијацијата, посветени на Македонско-грчката спогодба и претстојното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија, заради расветлување на фактите и причинско-последичната поврзаност на актуелните состојби со иднината на државата, а во контекст на глобалните, регионалните и внатрешните перспективи за безбедносните предизвици и движења.

Во тој контекст, на дебатата беа разгледани и анализирани основните факти за македонско-грчката спогодба, поделеноста на македонското општество што ја предизвикува оваа Спогодба, како и очекувањата, резултатите и последиците од референдумското изјаснување на граѓаните на Република Македонија. Особен осврт беше даден на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат последици по натамошниот развој на македонското општество и интегративните процеси во Европската унија и НАТО.

На дебатата свои ставови, како основа за натамошната дискусија, изнесоа: поранешниот генерал Филип Котели – претседател на Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, д-р Благоја Марковски – претседател на Балканскиот форум за безбедност,  професор д-р Темелко Ристевски, до неодамна декан на Правниот факултет на ФОН Универзитетот од Скопје, професор д-р Јове Кекеновски од ФТУ – Охрид, д-р Зоран Тодоров, од МНО и претставник на Дипломатскиот клуб Скопје, како и поранешниот началник на ГШ на АРМ генерал Мирослав Стојановски, претседател на Клубот на генерали./

Учесници на Панел дебатата беа 68 членови на здруженијата и клубовите од Асоцијацијата.

Панел дебатата се одвиваше на пленарна седница – отворање, поздравни говори и воведно излагање на организаторите, а потоа продолжи со дискусии на присутните по воведните излагања на панелистите.

Панел дебатата ја следеа и за истата известија 6 ТВ, МИА и повеќе новинари од интернет портали.

Основни забелешки и ставови од Панел дебатата

– Република Македонија е пред нова историска одлука.

– Според Владата и владеачкото мнозинство во Парламентот, оваа Спогодба е историски најдобра и фер шанса за граѓаните на Македонија. Таа е влог во македонската иднина, со кој го расчистуваме патот на нашата земја за влез во НАТО и за почеток на преговори за ЕУ. Стануваме член на семејствата на НАТО и ЕУ нациите кои уживаат силен економски развој. Со спогодбата се гарантира правото да се определуваме како МАКЕДОНЦИ, официјален јазик на нашата држава е „македонски јазик“ кој е преведлив на сите јазици, нашето државјанство ќе биде: македонско / граѓани на Северна Македонија, со Спогодбата ја отстранивме последната пречка за нашето членство во НАТО, како резултат на Спогодбата ќе започнеме преговори за членство во ЕУ.

– Наспроти овие уверувања на власта, најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ и нејзините поддржувачи, како и дел од опозициски расположените граѓани, Спогодбата ја карактеризира како капитулација и дека истата претставува пораз за Македонија, а претседателот Иванов има непоколеблив став дека нема да ја потпише Спогодбата, класифицирајќи ја како штетна за земјата и дека истата значи напуштање на изградените суштински државни позиции: неменување на Уставот и неприфаќање на име за севкупна употреба.

– Во ваквата констелација на актуелни внатрешни настани, Република Македонија доживеа своевидна инвазија или како што тоа некои го окарактеризираа, како „дипломатски десант на меѓународниот фактор олицетворен во посетите и сугестиите на претствници на земјите членки на ЕУ и НАТО“ со основна сублимирана порака дека „Спогодбата е историски договор за спорот со името кој што ја отвора можноста за рамноправно членство во меѓународната заедница, вклучувајќи го рамноправното членство во ЕУ и НАТО“.

– Во овој момент речиси никој не знае како ќе изгледа продолжението на процесот кој е условен од резултатот на претстојниот референдум.

– Бојкотирањето на Спогодбата значи застанување на страната на оние кои не сакаат да дадат одговор што ќе се случува со нашата земја, ако ја пропуштиме и оваа можност за интегрирање во НАТО и во ЕУ.

Ставови од излагањата на панелистите:

Д-р Благоја Марковски од Балкански форум за безбедност:

– Периодот на преговори и приближување на ставовите меѓу Република Македонија и Грција во врска со проблемот со нашето уставно име, самиот акт на потпишување на 17 јуни на „Спогодбата за решавање на разликите опишани во резолуциите 817 и 845 од 1993 година на Советот за безбедност на Обединетите нации – за престанување на важноста на привремената спогодба од 1995 г. и за воспоставување на стратешко партнерство меѓу страните“ и, особено, Одлуката на Собранието од 30 јули да се организира и спроведе референдум за прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот за името меѓу Македонија и Грција?”, ја поделија македонската јавност. Уште покарактеристично е што таа поделеност се манифестира и меѓу политичките субјекти, па и во државниот врв. Во овој момент речиси никој не знае како ќе изгледа продолжението на процесот, што е условен од резултатите од претстојниот референдум.

Професор д-р Темелко Ристески:

Со Договорот не се брише државно-правниот континуитет на државата. Во член три се вели дека страните ја потврдуваат нивната постоечка меѓусебна граница, како трајна и неповредлива меѓународна граница, ниту една нема да има територијални претензии кон другата, ќе ги почитуваат суверенитетот и територијалниот интегритет и политичката независност.

Д-р Зоран Тодоров од Дипломатскиот клуб:

Потпишаната спогодба е факт и во правна и во политичка смисла, кој треба да биде потврден од граѓаните директно на референдум и посредно преку нивните претставници во Собранието. Потребно е по 27 години самостојност да се навикнеме на обврската, која секој во меѓународното право треба да ја има и да ја преземе во меѓународните односи. Спогодбата има за цел да го затвори спорното прашање и консеквентно нуди затворање на безбедносен проблем од регионално значење.

Генерал во пензија Мирослав Стојановски, поранешниот началник на ГШ на АРМ:

Спогодбата е услов за членство во НАТО. Алијансата почива врз мултулатерализам, неделивост на безбедноста и солидарност и кохезија. Се ова што важи за НАТО ќе важи за Република Македонија кога ќе стане полноправна членка на Алијансата. Потребно е Македонија што поскоро да направи анализа колку ќе ја чини членството во НАТО, бидејќи само така ќе биде разрешена дилемата во јавноста – за што ќе се трошат парите.

Професор д-р Јове Кекеновски:

Договорот од Преспа не ги решава само разликите со името, туку станува збор за надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на македонската историја, македонската култура и образование, па дури и за слободите и правата на граѓаните. Покрај самопреименувањето или укинувањето на сопственото име, Договорот предвидува и редефинирање на нашиот внатрешен поредок и досегашните административни практики, од причина што решенијата понудени длабоко задираат во политичкиот и уставниот систем на Република Македонија, преку барањето за промена на Уставот. Со овој Договор ќе има промена на називите на сите државни институции, ќе се менува начинот на ословување при меѓусебната комуникација. Тука се и постапките за ревизија на учебниците, мапите, историските атласи, наставните упатства, преиспитување на статусот на спомениците и јавната инфраструктура, промена на банкноти, монети, регистарски таблички, лични документи, сведителства, дипломи. Со Договорот се атакува врз повеќедецинискиот македонски државен континуитет.

Основни забелешки од дискусиите на присутните

Позитивни ставови за Договорот

– Целта на преспанскиот договор е да се затвори спорното прашање кое трае повеќе од 27 години. Со договорот не се губи идентитетот.

– Со потпишувањето на Договорот од Преспа се отвора патот кон НАТО и Европската Унија. Ќе треба да се направат болни отстапки и многу реформи на домашен план, но придобките ќе бидат огромни.

– Потпишаната Спогодба е факт и во правна и во политичка смисла, а мандатот за потпишување на Договорот произлегува од резолуциите на Обединетите Нации.

– На Македонија и се потребни гаранции за зачувување на суверенитетот, кои ќе ги добие со влезот во НАТО, а безбедноста на една држава е предуслов за сите останати процеси.

– Заштита на македонскиот идентитет, влез на Македонија во НАТО и следствено на тоа зголемување на безбедноста во рамки на Алијансата и нејзиниот принцип на колективна одбрана, зајакнување на сувереноста, гаранција за територијалниот интегритет, почнување преговори со Европската унија, зголемување на инвестициите во земјава се дел од придобивките кои Македонија ќе ги има со Договорот со Грција и перспективите што со него се отвораат.

Негативни оценки и ставови за Договорот

– Содржината на Договорот го напаѓа деценискиот македонски државен континуитет преку интервенција во преамбулата на Уставот. Покрај тоа што не носи еднакви обврски за двете страни, тој содржи и правни недостатоци

– Договорот не е само договор за решавање на разликите со името, туку станува збор за проширена и надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на кој, покрај самопреименувањето или укинување на соопственото име, се предвидува и редефинирање на внатрешниот поредок.

– Постои дилема што ќе се случи доколку референдумот не успее и кој ќе ја понесе одговорноста ако никогаш повеќе не добиеме ваква шанса.

– Постојат индиции дека актуелната власт, заедно со потпишувањето на Договорот, презела и обврски за учество во разрешувањата на Европската бегалска криза во смисла на изградба на бегалски камп кај Демит Капија и прифат на бегалци од Блискиот и Средниот Исток и од Северна Африка.

Кус заклучок:

Најголемиот број на учесниците на Панел дебатата имаат позитивно мислење за Македонско-грчката спогодба и позитивен став за рфеферендумот. Меѓутоа, еден помал дел со сомнителност се однесуваат кон Спогодбата, а некои дури својот негативен став го искажаа и јавно низ своите дискусии.

Општа е карактеристика дека оние членови на Асоцијацијата кои сеуште се во работен однос (претежно во државната администрација – министерства, армија, полиција) или од скоро се во пензија, имаат позитивен однос и став кон Спогодбата и референдумот. Тие се и во мнозинство во рамките на Асоцијацијата. Оние членови кои се подолг период во пензија или надвор од државната администрација имаат послободни ставови и или се воздржани во оценките кон Спогодбата и референдумот или отворено се против. Сепак, нивниот број во однос на претходните е значително мал.

Медиумите за панел дебатата, 25.09.2018

МАКЕДОНИЈА

Дебата „Македонија пред новата историска одлука”

Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, денеска во Домот на АРМ ќе одржи Панел дебата на тема „Македонија пред новата историска одлука“. 

а1он.мк

Канал 5

25 септември 2018, 08:15

На дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и членови на Асоцијацијата, посветени на Македонско-грчката спогодба и претстојното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија, со цел да се расветлат фактите и причинско-последичната поврзаност на актуелните состојби со иднината на државата, а во контекст на глобалните, регионалните и внатрешните перспективи за безбедносните предизвици и движења.

На дебатата ќе бидат разгледани и анализирани основните факти за македонско-грчката спогодба, поделеноста на македонското општество што ја предизвикува оваа спогодба, како и очекувањата, резултатите и последиците од референдумското изјаснување на граѓаните на Република Македонија. Особен осврт ќе се даде на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат последици по натамошниот развој на македонското општество и интегративните процеси во Европската унија и НАТО.

На дебатата став ќе изнесат поранешниот генерал Филип Котели од Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, д-р Благоја Марковски од Балканскиот форум за безбедност,  професор д-р Темелко Ристевски од БСФ, професор д-р Јове Кекеновски од ФТУ -Охрид, амбасадорот Зоран Тодоров, како и поранешниот генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали./МИА

https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=250281

ДЕБАТА „МАКЕДОНИЈА ПРЕД НОВАТА ИСТОРИСКА ОДЛУКА“

Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, денеска во Домот на АРМ ќе одржи Панел дебата на тема „Македонија пред новата историска одлука“.

На дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и членови на Асоцијацијата, посветени на Македонско-грчката спогодба и претстојното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија, со цел да се расветлат фактите и причинско-последичната поврзаност на актуелните состојби со иднината на државата, а во контекст на глобалните, регионалните и внатрешните перспективи за безбедносните предизвици и движења.

На дебатата ќе бидат разгледани и анализирани основните факти за македонско-грчката спогодба, поделеноста на македонското општество што ја предизвикува оваа спогодба, како и очекувањата, резултатите и последиците од референдумското изјаснување на граѓаните на Република Македонија. Особен осврт ќе се даде на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат последици по натамошниот развој на македонското општество и интегративните процеси во Европската унија и НАТО.

На дебатата став ќе изнесат поранешниот генерал Филип Котели од Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, д-р Благоја Марковски од Балканскиот форум за безбедност, професор д-р Темелко Ристевски од БСФ, професор д-р Јове Кекеновски од ФТУ -Охрид, амбасадорот Зоран Тодоров, како и поранешниот генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали.

https://post.mk/дебата-македонија-пред-новата-истор/

Дебата „Македонија пред новата историска одлука“

Објавено на 25/09/2018  во категоријата Македонија  од e-post

Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, денеска во Домот на АРМ ќе одржи Панел дебата на тема „Македонија пред новата историска одлука“.На дебатата ќе бидат презентирани размислувања и ставови на експерти и членови на Асоцијацијата, посветени на Македонско-грчката спогодба и претстојното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија, со цел да се расветлат фактите и причинско-последичната поврзаност на актуелните состојби со иднината на државата, а во контекст на глобалните, регионалните и внатрешните перспективи за безбедносните предизвици и движења.На дебатата ќе бидат разгледани и анализирани основните факти за македонско-грчката спогодба, поделеноста на македонското општество што ја предизвикува оваа спогодба, како и очекувањата, резултатите и последиците од референдумското изјаснување на граѓаните на Република Македонија. Особен осврт ќе се даде на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат последици по натамошниот развој на македонското општество и интегративните процеси во Европската унија и НАТО.На дебатата став ќе изнесат поранешниот генерал Филип Котели од Здружението на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста, д-р Благоја Марковски од Балканскиот форум за безбедност, професор д-р Темелко Ристевски од БСФ, професор д-р Јове Кекеновски од ФТУ -Охрид, амбасадорот Зоран Тодоров, како и поранешниот генерал Мирослав Стојановски од Клубот на генерали.Дебата „Македонија пред новата историска одлука“ was last modified: September 25th, 2018 by Ана

https://kanal5.com.mk/articles/349769/se-zapali-priemnoto-oddelenie-vo-zatvorot-idrizovo

МАКЕДОНИЈА

Членството во НАТО гаранција за економска и безбедносна стабилност

Земјава е пред нова историска одлука. Со Преспанскиот договор Македонија нема да загуби ништо.

25 септември 2018, 14:46

Напротив, ќе добие многу, зачуван идентитет и членство во НАТО, а токму влезот во нај силната светска воено-политичка организација ќе донесе конечно стабилност и економски просперитет за граѓаните. Ова е ставот на дел од учесниците на стручната дебата организирана од Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи.

Професорот Темелко Ристески како неодговорна лага ги окарактеризира изјавите на некои политичари дека со овој договор, ќе се загубел македонските идентитет.

Најголем дел од говорниците се сложија дека гласањето во недела е историска можност, најверојатно не повторлива, Македонија значително да се доближи и да ги оствари своите стратешки декларирани интереси членство во Европската Унија и НАТО со цел, конечно и граѓаните да можат подобро да живеат.

ДЕБАТА: ДОГОВОРОТ ОД ПРЕСПА МОЖНОСТ ЗА ЗАТВОРАЊЕ БЕЗБЕДНОСЕН ПРОБЛЕМ ОД РЕГИОНАЛНО ЗНАЧЕЊЕ

25/09/2018 15:09 

Заштита на македонскиот идентитет, влез на Македонија во НАТО и следствено на тоа зголемување на безбедноста во рамки на Алијансата и нејзиниот принцип на колективна одбрана, зајакнување на сувереноста, гаранција за територијалниот интегритет, почнување преговори со Европската унија, зголемување на инвестициите во земјава се дел од придобивките кои Македонија ќе ги има со Договорот со Грција и перспективите што со него се отвораат, заклучија дел од учесниците на денешната дебата „Република Македонија пред нова историска одлука“ во организација на Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи.

За правно-политичките аспекти на Спогодбата од Преспа, за Договорот и претстојниот референдум, импликациите на договореното врз меѓународната положба и безбедноста на Република Македонија, како и за спогодбата како услов за членство во НАТО говореа денеска учесниците на дебатата.

За некои од нив, пак, Договорот не е само договор за решавање на разликите со името, туку станува збор за проширена и надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на кој, покрај самопреименувањето или укинување на соопственото име, се предвидува и редефинирање на внатрешниот поредок.

Благоја Марковски од Балкански форум за безбедност потенцирајќи дека целиот процес од преговорите, постигнување на Договорот, се до распишување на референдумот, предизвикал поделба во македонската јавност, која се манифестира и меѓу политичките субјекти и во самиот државен врв, рече дека во овој момент речиси никој не знае како ќе изгледа продолжението на процесот, што е условен од резултатите од претстојниот референдум.

– Дали поуспешно ќе се справуваме со корупцијата и криминалот низ овие евроинтегративни процеси или со нивно отфрлање. Кој ќе ја преземе одговорноста ако никогаш повеќе како земја не ја добиеме ваквата можност, ако се засили влијанието на авторитарните сили во земјата, ако се влошат меѓуетничките односи и ако одново влеземе во вртологот на промена на границите и размена на територии и население, истакна тој пред присутните.

Професорот Темелко Ристески од БСФ истакна дека забелешката на опозицијата дека со Договорот се менува идентитетот не е основана.

– Идентитетот на нештата во природата и општеството го утврдува нивната материјална суштина, нивното битие, нивните основни карактеристики, идентитетот на државите го утврдува нивниот географски простор, земјиштето, релјефот, идентитетот на народите се утврдува со нивниот јазик, обичаи, култура, идентитетот на физичките лица врз основа на нивниот изглед, карактер. Сега ќе имаме прецизно име, кое ќе одговара на нашата географска положба, на северниот дел, кој е една третина од македонскиот географски простор и кој за жал остана единстено надвор од ЕУ, вели Ристески.

Според него со Договорот не се брише државно-правниот континуитет на државата. Напомена дека во член три се вели дека страните ја потврдувата нивната постоечка меѓусебна граница, како трајна и неповредлива меѓународна граница, ниту една нема да има територијални претензии кон другата, ќе ги почитуваат суверенитетот и територијалниот интегритет и политичката независност.

За професорот Јове Кекеновски Договорот од Преспа не ги решава само разликите со името, туку станува збор за надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на македонската историја, македонската култура и образование, па дури и за слободите и правата на граѓаните.

– Покрај самопреименувањето или укинувањето на сопственото име предвидува и редефинирање на нашиот внатрешен поредок и досегашните административни практики, од причина што решенијата понудени длабоко задираат во политичкиот и уставниот систем на РМ, преку барањето за промена на Уставот, вели тој.

Нагласи дека ќе има промена на називите на сите државни институции, ќе се менува начинот на ословување при меѓусебната комуникација.

– Тука се постапките за ревизија на учебниците, мапите, историските атласи, наставните упатства, преиспитување на статусот на спомениците и јавната инфраструктура, промена на банкноти, монети, регистарски таблички, лични документи, сведителства, дипломи, додаде Кекеновски и нагласи оти смета дека со Договорот се атакува повеќедецинискиот македонски државен континуитет.

Зоран Тодоров од Дипломатскиот клуб напомена дека потпишана спогодба е факт и во правна и во политичка смисла, кој треба да биде потвреден од граѓаните директно на референдум и посредно преку нивните претставници во Собранието.

– Потребно е по 27 години самостојност да се навикнеме на обврската, која секој во меѓународното право треба да ја има и да ја преземе во меѓународните односи, рече тој, нагласувајќи дека Спогодбата има цел да го затвори спорното прашање и консеквентно нуди затворање на безбедносен проблем од регионално значење.

Поранешниот началник на ГШ на АРМ, генералот во пензија Мирослав Стојановски говореше за Спогодбата од аспект како услов за членство во НАТО, напоменувајќи дека Алијансата почива врз мултулатерализам, неделивост на безбедноста и солидарност и кохезија. Се ова што важи за НАТО ќе важи за РМ, додава тој, кога ќе стане полноправна членка на Алијансата.

Напомена дека во членот пет од Вашингтонскиот договор нападот на една од членките на НАТО е напад на сите членки и појасни дека тоа е обврската за колективна одбрана, која се очекува во кој било случај на агресија.

Солидарноста, додаде подразбира распределба на заедничките трошоци, а кохезијата се однесува на косензусот, односно носењето одлуки во Алијансата.

– Република Македонија од осамостојувањето до денес е земја од редот на мали држави, географски се наоѓа на многу значајно место, но без поголемо влијание во меѓународните односи. Од осамостојувањето е увозник на безбедност, а од  2002 година и извозник на безбедност со учество на припадници на АРМ во мисии. Таа е стабилна, но со одредни внатрешни проблеми, кои во комбинација со надворешни фактори можат да ја загрозат стабилноста, нагласи Стојановски и додаде дека членството во НАТО ќе ја зацврсти сувереноста на државата, која ќе седне на иста маса со другите 29 членки.

Додаде дека со влезот во НАТО, Македонија станува членка на сојуз на слободни демократии, со сите политички воени и дипломатски предности.

Истакна дека тоа нема да се постигне веднаш, „ќе треба време да се научиме тука во РМ на почитување на одредени вредности за да можеме да функционираме заедно со членките на НАТО“.

https://a1on.mk/archives/952956

https://sitel.com.mk/debata-makedonija-pred-nova-istoriska-odluka

25. September 2018 – 16:17

Дебата: Македонија пред нова историска одлука

Со потпишувањето на Договорот од Преспа се се отвора патот кон НАТО и Европската Унија. Ќе треба да се направат болни отстапки и многу реформи на домашен план, но придобките ќе бидат огромни, нагласија учесниците на панел дебатата „Македонија пред нова историска одлука“, одржана во Домот на АРМ во Скопје.

Зборувајќи за различните аспекти од Договорот, учесниците на дебатата се осврнаа и на претстојниот референдум и неизвесните процеси кои следуваат во зависност од неговиот резултат

Содржината на Договорот го напаѓа деценискиот македонски државен континуитет преку интервенција во преамбулата на Уставот. Покрај тоа што не носи еднакви обврски за двете страни, тој содржи и правни недостатоци

Потпишаната Спогодба е факт и во правна и во политичка смисла, а мандатот за потпишување на Договорот произлегува од резолуциите на Обединетите Нации.

На панел дебатата организирана од Асоцијацијата на здруженија од безбедноста, одбраната и меѓународните односи, беше нагласено дека на Македонија и се потребни  гаранции за зачувување на суверенитетот, кои ќе ги добие со влезот во НАТО, а безбедноста на една држава е предуслов за сите останати процеси.

https://1tv.mk/makedonija/договорот-од-преспа-ќе-ги-затвори-спор/

Договорот од Преспа ќе ги затвори спорните прашања

  • 15:21 25.09.2018

Македонија што поскоро да направи анализа колку ќе ја чини членството во НАТО посочи поранешниот генерал Мирослав Стојановски, бидејќи само така ќе биде разрешена дилемата во јавноста – за што ќе се трошат парите.

„Со членството ќе се зацврсти безбедноста која пак е предуслов за сите други процеси, а ќе бидеме рамноправни и на иста масо со другите 29 членки на Алијансата“, рече Стојановски на панел дискусијата насловена како Македонија пред нова историска одлука, организирана од Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи.

Целта на преспанскиот договор е да се затвори спорното прашање кое трае повеќе од 27 години. Со договорот не се губи идентитетот посочија дел од учеснците во панел дискусијата.

За дел од панелистите, договорот длабоко задира во внатрешните работи на Македнија.

На панел дискусијата беше поставена и дилемата што ќе се случи доколку референдумот не успее и кој ќе ја понесе одговорноста ако никогаш повеќе не добиеме ваква шанса.

Весна Велкова – Тодоровска

https://telma.com.mk/general-stojanovski-chlenstvoto-vo-nato-e-posakuvanata-destinatsija-koja-znachi-bezbednost-i-prosperitet-i-mesto-na-masata-vo-alijansata/

Генерал Стојановски: Членството во НАТО е посакуваната дестинација која значи безбедност и просперитет и место на масата во Алијансата

Членството во НАТО значи серија придобивки за Република Македонија- ова го мисли поранешниот началник на Генералштабот на АРМ Мирослав Стојановски. Според него Македонија во Алијансата ќе добие и безбедност и просперитет, но најважно според него е што државата ќе добие место на масата каде се одлучува.

Македонија пред нова историска одлука, под ова име дебатата ја организираа повеќе здруженија од областа на безбедноста и одбраната. Дипломатот Зоран Тодоров пак вели дека Обединетите НАции имаат две резолуции по кои Македонија и Грција морале да најдат решение за билетарниот спор.

Професорот Кекеновски не крие дека ќе гласа против, затоа што смета дека и референдумското прашање и договорот се противуставни и се спротивни на принципот на владеење на право.

На дебатата главна тема беше безбедноста преку члентсвото во НАТО за што Македонија до март догодина треба да ги одговори прашањата испратени од седиштето во Брисел.

Миомир Серафиновиќ

https://sitel.com.mk/debata-dogovorot-od-prespa-mozhnost-za-zatvoranje-bezbednosen-problem-od-regionalno-znachenje

25. September 2018 – 15:02

Дебата: Договорот од Преспа можност за затворање безбедносен проблем од регионално значење

Заштита на македонскиот идентитет, влез на Македонија во НАТО и следствено на тоа зголемување на безбедноста во рамки на Алијансата и нејзиниот принцип на колективна одбрана, зајакнување на сувереноста, гаранција за територијалниот интегритет, почнување преговори со Европската унија, зголемување на инвестициите во земјава се дел од придобивките кои Македонија ќе ги има со Договорот со Грција и перспективите што со него се отвораат, заклучија дел од учесниците на денешната дебата „Република Македонија пред нова историска одлука“ во организација на Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи.

За правно-политичките аспекти на Спогодбата од Преспа, за Договорот и претстојниот референдум, импликациите на договореното врз меѓународната положба и безбедноста на Република Македонија, како и за спогодбата како услов за членство во НАТО говореа денеска учесниците на дебатата.

За некои од нив, пак, Договорот не е само договор за решавање на разликите со името, туку станува збор за проширена и надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на кој, покрај самопреименувањето или укинување на соопственото име, се предвидува и редефинирање на внатрешниот поредок.

Благоја Марковски од Балкански форум за безбедност потенцирајќи дека целиот процес од преговорите, постигнување на Договорот, се до распишување на референдумот, предизвикал поделба во македонската јавност, која се манифестира и меѓу политичките субјекти и во самиот државен врв, рече дека во овој момент речиси никој не знае како ќе изгледа продолжението на процесот, што е условен од резултатите од претстојниот референдум.

– Дали поуспешно ќе се справуваме со корупцијата и криминалот низ овие евроинтегративни процеси или со нивно отфрлање. Кој ќе ја преземе одговорноста ако никогаш повеќе како земја не ја добиеме ваквата можност, ако се засили влијанието на Русија и на авторитарните сили во земјата, ако се влошат меѓуетничките односи и ако одново влеземе во вртологот на промена на границите и размена на територии и население, истакна тој пред присутните.

Професорот Темелко Ристески од БСФ истакна дека забелешката на опозицијата дека со Договорот се менува идентитетот не е основана.

– Идентитетот на нештата во природата и општеството го утврдува нивната материјална суштина, нивното битие, нивните основни карактеристики, идентитетот на државите го утврдува нивниот географски простор, земјиштето, релјефот, идентитетот на народите се утврдува со нивниот јазик, обичаи, култура, идентитетот на физичките лица врз основа на нивниот изглед, карактер. Сега ќе имаме прецизно име, кое ќе одговара на нашата географска положба, на северниот дел, кој е една третина од македонскиот географски простор и кој за жал остана единстено надвор од ЕУ, вели Ристески. 

Според него со Договорот не се брише државно-правниот континуитет на државата. Напомена дека во член три се вели дека страните ја потврдувата нивната постоечка меѓусебна граница, како трајна и неповредлива меѓународна граница, ниту една нема да има територијални претензии кон другата, ќе ги почитуваат суверенитетот и територијалниот интегритет и политичката независност. 

За професорот Јове Кекеновски Договорот од Преспа не ги решава само разликите со името, туку станува збор за надградена спогодба за решавање на различните сфаќања во однос на македонската историја, македонската култура и образование, па дури и за слободите и правата на граѓаните.

– Покрај самопреименувањето или укинувањето на сопственото име предвидува и редефинирање на нашиот внатрешен поредок и досегашните административни практики, од причина што решенијата понудени длабоко задираат во политичкиот и уставниот систем на РМ, преку барањето за промена на Уставот, вели тој.

Нагласи дека ќе има промена на називите на сите државни институции, ќе се менува начинот на ословување при меѓусебната комуникација.

– Тука се постапките за ревизија на учебниците, мапите, историските атласи, наставните упатства, преиспитување на статусот на спомениците и јавната инфраструктура, промена на банкноти, монети, регистарски таблички, лични документи, сведителства, дипломи, додаде Кекеновски и нагласи оти смета дека со Договорот се атакува повеќедецинискиот македонски државен континуитет. 

Зоран Тодоров од Дипломатскиот клуб напомена дека потпишана спогодба е факт и во правна и во политичка смисла, кој треба да биде потвреден од граѓаните директно на референдум и посредно преку нивните претставници во Собранието. 

– Потребно е по 27 години самостојност да се навикнеме на обврската, која секој во меѓународното право треба да ја има и да ја преземе во меѓународните односи, рече тој, нагласувајќи дека Спогодбата има цел да го затвори спорното прашање и консеквентно нуди затворање на безбедносен проблем од регионално значење.  

Поранешниот началник на ГШ на АРМ, генералот во пензија Мирослав Стојановски говореше за Спогодбата од аспект како услов за членство во НАТО, напоменувајќи дека Алијансата почива врз мултулатерализам, неделивост на безбедноста и солидарност и кохезија. Се ова што важи за НАТО ќе важи за РМ, додава тој, кога ќе стане полноправна членка на Алијансата. 

Напомена дека во членот пет од Вашингтонскиот договор нападот на една од членките на НАТО е напад на сите членки и појасни дека тоа е обврската за колективна одбрана, која се очекува во кој било случај на агресија.

Солидарноста, додаде подразбира распределба на заедничките трошоци, а кохезијата се однесува на косензусот, односно носењето одлуки во Алијансата. 

– Република Македонија од осамостојувањето до денес е земја од редот на мали држави, географски се наоѓа на многу значајно место, но без поголемо влијание во меѓународните односи. Од осамостојувањето е увозник на безбедност, а од  2002 година и извозник на безбедност со учество на припадници на АРМ во мисии. Таа е стабилна, но со одредни внатрешни проблеми, кои во комбинација со надворешни фактори можат да ја загрозат стабилноста, нагласи Стојановски и додаде дека членството во НАТО ќе ја зацврсти сувереноста на државата, која ќе седне на иста маса со другите 29 членки. 

Додаде дека со влезот во НАТО, Македонија станува членка на сојуз на слободни демократии, со сите политички воени и дипломатски предности.

Истакна дека тоа нема да се постигне веднаш, „ќе треба време да се научиме тука во РМ на почитување на одредени вредности за да можеме да функционираме заедно со членките на НАТО“. 

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ, 25.09.2018

Асоцијација на здруженија од сферата на безбедноста,

одбраната и меѓународните односи

______________________________________________________________________________

Здружение на ветерани и резервисти од одбраната и безбедноста– Балкански форум за безбедност – Клуб на генерали – Дипломатски клуб Скопје – Здружение на дипломирани студенти на НАТО колеџот во РИМ – Здружение на воени пензионери на Р. Македонија – Здружение на армиски ветерани Кавадарци – ЗУВО на РМ 2001/2002

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

Почитувани,

Балкански форум за безбедност заедно со Асоцијацијата на здруженија од областа на безбедноста, одбраната и меѓународните односи на 25.09.2018 година со почеток во 11:00 часот, во Домот на АРМ, Скопје (сала 4), организира научно-експертска конференција на тема:

“Република Македонија пред нова историска одлука

Конференцијата има за цел, врз експертска анализа на актуелните аспекти на безбедноста и стабилноста, да ги афирмира општите утврдени безбедносни вредности, а преку дебатата, идеите, опциите и конкретни заклучоци да се укаже на најефикасните начини за воспоставување на безбедна и политички стабилна средина во Република Македонија и регионот.

На Конференцијата ќе бидат разгледани и анализирани новите димензии на воените закани во контекст на глобалните предизвици и современите манифестации на ризиците и заканите по безбедноста. Особен осврт ќе се даде на факторите кои влијаат или можат да предизвикаат закани по безбедноста на Република Македонија, како што се современите асиметрични и хибридни закани по безбедноста, организираниот криминал, корупцијата, различните манифестации на радикален национализам и екстремизам. Нужно внимание ќе биде посветено и на заканите во форма на прилив на бегалци, тероризам и дејства од позиција и идеолошка основа на исламскиот фундаментализам како последица од случувањата на Блискиот исток. Ќе биде анализирана неопходноста од соработка, интеракција и изградба на националниот систем за безбедност и одбрана во коалиционен формат со интегрирање на Република Македонија во Европската унија и НАТО.

ПРОГРАМА

Панел дебата:

“Република Македонија пред нова историска одлука

Вторник, 25 септември 2018 година

11:00 – 13:30 часот, Дом на АРМ, Скопје (сала 4)

10:30 – 11:00 – Регистрација на учесниците и гостите

11:00 – 11:05 – Официјално отворање на Панел дебатата

– Генерал во пензија Филип Котели, Здружение на ветерани и

резервисти од одбраната и безбедноста

11:05 – 11:15 – Воведно излагање: Македонско-грчката спогодба и

претстојниот референдум

– д-р Благоја Марковски, Балкански форум за безбедност

11:15 – 11:25 – Правно-политички аспекти на Македонско-грчката спогодба

проф. д-р Темелко Ристески, БСФ

11:25 – 11:35 – Факти за Спогодбата и референдумот

проф. д-р Јове Кекеновски, ФТУ Охрид

11:35 – 11:45 – Импликациите на Спогодбата од Преспа врз меѓународната

положба на Република Македонија и безбеднооста

амбасадор Зоран Тодоров, Клуб на дипломати Скопје

11:45 – 11:55 – Спогодбата услов за членство во НАТО – придобивки и

обврски

– генерал во пензија Мирослав Стојановски, Клуб на генерали

11:55 – 12:15 – Кафе пауза

12:15 – 13:15 – Прашања и дискусија

13:15 – 13:30 – Завршни забелешки и заклучоци

Балкански форум за безбедност