Панелот во Медиумите,20.06.2013

http://alsat.mk/index.php/vesti/od_zemjata/3712-Никовски-Блокадата-за-Македонија-доаѓа-од-САД.html

Никовски: Блокадата за Македонија доаѓа од САД 

20/06/2013 17:47:00

Интеграцискиот пат на Македонија не го блокира Грција, туку Соединетите Американски Држави. Со овие обвинувања денеска излезе поранешниот амбасадор Ристо Никовски во конференција за прашањата на регионалната безбедност. Според него и последната посета на Филип Рикер во Скопје е притисок за промена на името на државата.

„Кога се гледа преку факти мислам дека нема сомневање дека проблемите со кои сме соочени во врска со нашите интеграции ви ЕУ и НАТО се де-факто блокирано од САД. Најубав пример за тоа е и последната посета на Рикер на Македонија. Уште додека беше амбасадор, во интервју за весниците отворено кажа: сменете го името и после ви се отворени сите патишта. Лагите дека ќе си го смениме името и ќе останеме тоа што сме, мислам дека не држат вода и секому веќе е јасно – името значи идентитет“, истакна Ристо Никовски – поранешен амбасадор.

Никовски, кој е познат како близок аналитичар со владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ бил амбасадор во Албанија, Британија, Кина и Русија. Тој исто така му беше советник и на претседателот Иванов во времето кога издаде книга со анти-американски дух и критики кон Вашингтон за политиката кон Македонија. Од друга страна, Мерсел Биљали истакнува дека нерешавањето на разликите околу името се поврзува со недостигот на волја кај премиерот Груевски.

Бењамин Арифи

http://24vesti.mk/makedonija-ja-gubi-bitkata-za-vlez-vo-eu-i-nato-predupreduvaat-ekspertite

Македонија ја губи битката за влез во ЕУ и НАТО, предупредуваат експертите

20.06.2013 | 17:07

Македонија

Прочитано: 1135

Македонија се повеќе ја губи битката за влез во ЕУ и НАТО оценуваат експертите. Велат, македонските политичари не сакаат да ги решат актуелните политички случувања понесени од сопствени интереси и ги фрлаат во сенка актуелните проблеми кои и се таложат на земјата во нејзините интегративни процеси.

„Нашите политичари не сакаат да го поедностават решавањето на постоечките проблеми туку дополнително ги усложнуваат. Не се сложувам со министерот за надворешни работи Никола Поповски дека спорот со името на Македонија е посложен отколку оној кој што го имаат Србија и Косово. Нашиот проблем е многу полесен за решавање“, тврди универзитетскиот професор и поранешен политичар Мерсел Биљали.

Меѓуетничкиот соживот, спорот со името, постоењето на нелегалното оружје во земјата и емигрантите, се предизвици со кои што земјава и во следниве десет години ќе се соочува, оценуваат експертите. Велат, земјава е жариште на терористички напади токму поради тоа што овие прашања со години остануваат отворени.

„На територија на Република Македонија имаме огромно количество на оружје кое е доволно за предизвикување на нова конфликтна ситуација. Зошто актуелните политички владини претставници и функционери не се договорат тоа оружје да се стопи и конечно да почнеме да разговараме за поубави теми кои и одат во прилог на земјава“, вели професорот Владимир Пивоваров.

Речиси дваесетина години, Македонија се соочува со истите проблеми и постојано тапка во место, посочуваат експертите. Високите претставници на ЕУ и НАТО во земјава, до сега неколку пати апелираа дека без решавање на спорот со името Македонија не треба да се надева на членство во ЕУ и НАТО.

http://www.dailymotion.com/video/x1139be_debata-fon_news

Македонија ја губи битката за влез во ЕУ и НАТО, предупредуваат експертите

20.06.2013 | 17:07

Македонија

Прочитано: 863

Македонија се повеќе ја губи битката за влез во ЕУ и НАТО оценуваат експертите. Велат, македонските политичари не сакаат да ги решат актуелните политички случувања понесени од сопствени интереси и ги фрлаат во сенка актуелните проблеми кои и се таложат на земјата во нејзините интегративни процеси.

„Нашите политичари не сакаат да го поедностават решавањето на постоечките проблеми туку дополнително ги усложнуваат. Не се сложувам со министерот за надворешни работи Никола Поповски дека спорот со името на Македонија е посложен отколку оној кој што го имаат Србија и Косово. Нашиот проблем е многу полесен за решавање“, тврди универзитетскиот професор и поранешен политичар Мерсел Биљали.

Меѓуетничкиот соживот, спорот со името, постоењето на нелегалното оружје во земјата и емигрантите, се предизвици со кои што земјава и во следниве десет години ќе се соочува, оценуваат експертите. Велат, земјава е жариште на терористички напади токму поради тоа што овие прашања со години остануваат отворени.

„На територија на Република Македонија имаме огромно количество на оружје кое е доволно за предизвикување на нова конфликтна ситуација. Зошто актуелните политички владини претставници и функционери не се договорат тоа оружје да се стопи и конечно да почнеме да разговараме за поубави теми кои и одат во прилог на земјава“, вели професорот Владимир Пивоваров.

Речиси дваесетина години, Македонија се соочува со истите проблеми и постојано тапка во место, посочуваат експертите. Високите претставници на ЕУ и НАТО во земјава, до сега неколку пати апелираа дека без решавање на спорот со името Македонија не треба да се надева на членство во ЕУ и НАТО.

http://www.telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=15&item=28093

МЕЃУЕТНИЧКИТЕ ТЕНЗИИ ГЛАВНА БЕЗБЕДНОСНА ЗАКАНА

Затегнатите меѓуетнички односи се се уште една од најголемите безбедносни закани за нашата држава,смета професорот Владимир Пивоваров,кој на денешната панел дискусија на оваа тема,сугерираше да се запрашаме, зошто нашите предци на овие простори живееле…

Затегнатите меѓуетнички односи се се уште една од најголемите безбедносни закани за нашата држава,смета професорот Владимир Пивоваров,кој на денешната панел дискусија на оваа тема,сугерираше да се запрашаме, зошто нашите предци на овие простори живееле едни со други,а не едни покрај други, како сега.Апсолутна закана,според него, е и Рамковниот договор.

-Најголемата грешпка од Рамковниот договор е што се мислеше дека оружјето ќе биде вратено, но сега имаме огромно количество оружје, доволно за поголем конфликт.Зошто политичарите кои сега седат во власта не кажат каде е,да го стопиме и да зборуваме за поубави теми?,прашува професорот. 

Тој тврди дека, со распадот на претходниот систем во Албанија, 800 илјади парчиња оружје завршиле во Македонија.На наша територија сега имаме огромно количество оружје што може да предизвика конфликт од поголеми размери. Безбедносен проблем е и згаснувањето на безбедносните служби, кои повеќе не можат ефикасно да ги превенираат терористичките акти.Квалификациите како неуспешна и небезбедна држава, според професорката Фросина Ременски, се и една од најголемите пречки за нашиот влез во НАТО и ЕУ,кои се штитат од таквите држави.

На крај беше заклучено дека, Македонија во моментов не е под безбедносен ризик, но мора да бидеме претпазливи. Особено треба да се работи на внатрешната стабилност, да ги следиме движењата во регинот и навреме да се позиционираме во однос на нив. 

ПАРТНЕРИ - СОРАБОТНИЦИ
PARTNERS - ASSOCIATES

ДОНАТОРИ
DONORS

Линкови
Links