СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ 28.03.2022

Здружение на граѓани “Балкански форум за безбедност”/NGO “Balkan security forum”

Скопје, “Јане Сандански” 12/1-18, тел. +389 2463 842, +389 71 306 961, e-mail: bsf@bsf.org.mk

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИТЕ

Почитувани,

На 28-ми март (понеделник) со почеток во 11.00 часот во Домот на Армијата во Скопје ќе се одржи трибина на тема „30 години развој на Армијата-формирање, настани, успеси, предизвици, иднина“ .

Трибината која е во организација на Асоцијацијата на здруженија од сферата на безбедноста, одбраната и меѓународните односи, чиј основач и член е и Балкански форум за безбедност, со поддршка на Министерството за одбрана и Армијата на Република Северна Македонија, ќе го означи  почетокот на активностите за одбележување на триесет годишниот јубилеј на Армијата.

На трибината со свое обраќање ќе настапат, Претседателот и Врховен командант на Вооружените сили, Стево Пендаровски, министерката за одбрана, Славјанка Петровска, началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, првиот министер за одбрана, Трајан Гоцевски, првиот началник на Генералштабот, генерал Митре Арсовски и други говорници.

Ова ќе претставува можност, преку експертски и политички видувања за достигнувањата на одбраната на Република Северена Македонија од осамостојувањето до денес, да се согледаат и посочат натамошните предизвици и правци на развој.

ТРИБИНА:

“30 години развој на Армијата – формирање, настани, успеси, предизвици, иднина“

Понеделник, 28 март 2022 година

ПРОГРАМА

Генерал во пензија Филип Котели, претседател на Иницијативниот одбор на Асоцијацијата

д-р Благоја Марковски, модератор

– Официјално отворање на Трибината

Претседател на Република Северна Македонија и Врховен командант на Армијата, проф. д-р Стево Пендаровски

– Пригодно обраќање

Mинистерка за одбрана, Славјанка Петровска

– Пригодно обраќање

Началник на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски

– Пригодно обраќање

Прв министер за одбрана, професор д-р Трајан Гоцевски

– Политички и безбедносни аспекти на осамостојувањето на одбраната

Прв началник на Генералштабот на Армијата, генерал во пензија Митре Арсовски

– Предизвици во воспоставувањето на Армијата

Н.Е. Амбасадор Виктор Габер

– Државно-правните акти, значајни за етаблирање на Република Северна Македонија како меѓународен субјект во 1992 година

Генерал-мајор д-р Павле Арсоски

– Историски пресек на развојот на Армијата, од формирањето до денес

Началник на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски

– Трансформација на Армијата со полноправното членство во НАТО, достигнувања, предизвици и идни ангажмани на Армијата

Генерал во пензија Филип Котели, претседател на Иницијативниот одбор на Асоцијацијата

– Завршни забелешки и заклучоци

Ве покануваме да го следите овој настан.

Ви благодариме, во очекување да се видиме на трибината.

Со почит,

БАЛКАНСКИ ФОРУМ ЗА БЕЗБЕДНОСТ

Претседател

д-р Благоја Марковски